Репортери без граници“: България е сред 20-те най-опасни за журналисти

...
Репортери без граници“: България е сред 20-те най-опасни за журналисти
Коментари Харесай

„Репортери без граници“: България е сред 20-те най-опасни за журналисти страни в Европа


„ Репортери без граници “: България е измежду 20-те най-опасни за публицисти страни в Европа. България е на 11 място от класацията с общо 20 страни в Европа, в които работата на публицистите е избрана като най-опасна.
Това сочи годишният отчет на
„ Репортери без граници “ (RSF), като в България и 9 други европейски страни има по 1 ликвидиране за 20 години. На други места в Европа Турция е класирана на трето място по опасност с 9 убити публицисти за две десетилетия, следвана от Франция с 8 „ вследствие на всеобщото ликвидиране в сатиричния седмичник „ Шарли ебдо “ в Париж през 2015 година “ Сред страните на Балканите са и Хърватия и Гърция
с по 2 убийства и Косово с 1.
През последните 20 години в света са били убити 1668 публицисти – средно по над 80 на година. Двете десетилетия сред 2003 година и 2022 година са били „ изключително смъртоносни десетилетия за тези, които са в работа на правото на информация “, обявиха основаните в Париж деятели за медийни права.
„ Зад цифрите стоят лицата, личностите,
геният и ангажираността на тези, които са платили с живота си за събирането на информация, търсенето на истината и пристрастеността си към публицистиката “, съобщи генералният секретар на RSF Кристоф Делоар. „ Краят на тази година е подобаващ миг да им отдадем респект и да молим за цялостно ценене на сигурността на публицистите, където и да работят и да свидетелстват за действителностите по света “.
„ С убийства, поръчкови убийства, засади,
смъртни случаи във военни зони и смъртоносни пострадвания, през последните две десетилетия (2003-2022 г.) в света са били убити общо 1668 публицисти по отношение на работата им. Това значи, че всяка година са убивани приблизително по над 80 публицисти. Общият брой на убитите от 2000 година насам е 1787 “, се споделя в отчета.
През последните две десетилетия 80%
от смъртните случаи в медиите са станали в 15 страни. Ирак и Сирия са най-опасните страни за работа като публицист, в които през последните 20 години са убити общо 578 публицисти, или повече от една трета от общия брой в света “, съобщи RSF. Следват ги Мексико (125 убити), Филипините (107), Пакистан (93), Афганистан (81) и Сомалия (78).
„ Най-мрачните години “ са били 2012 и 2013 година,
„ дължащи се значително на войната в Сирия “. През 2012 година са осъществени 144 убийства, а през идната година – 142, се споделя в отчета. Този пик е „ последван от еволюционен спад, а по-късно от 2019 година нататък – от исторически ниски стойности “.

Но през 2022 година смъртните случаи още веднъж се усилват, отчасти поради войната в Украйна. Досега през тази година 58 публицисти са били убити при осъществяване на служебните си отговорности, което е повече от 51 през 2021 година
8 публицисти са убити в Украйна,
откогато Русия нахлу през февруари. За съпоставяне, през предходните 19 години там са починали общо 12 представители на медиите. Понастоящем Украйна е най-опасната страна в Европа за медиите след самата Русия, където през последните 20 години са убити 25 публицисти.
„ Откакто (президентът) Владимир Путин
пое властта, в Русия се следят систематични офанзиви против свободата на печата – в това число смъртоносни – както RSF неведнъж е съобщавала. Сред тях е и шумното ликвидиране на Анна Политковская на 7 октомври 2006 година “, съобщи правозащитната организация.

Репортерите са изложени на най-големи опасности в международен мащаб в регионите, където е имало въоръжени спорове. Но, акцентира RSF, „ страните, в които публично не се води война, не са безусловно
безвредни за репортерите
и някои от тях са покрай върха на листата на тези, в които са осъществени убийства. Всъщност през последните две десетилетия повече публицисти са били убити в „ зони на мир “, в сравнение с в „ зони на война “, в множеството случаи тъй като са разследвали проведена престъпност и корупция. “
Почти половината от убийствата
на публицисти са осъществени в Северна и Южна Америка, като доста от тях са в Мексико, Бразилия, Колумбия и Хондурас. Азия също има доста страни в този драматичен лист, в това число Филипините с повече от 100 убити публицисти от началото на 2003 година, Пакистан с 93 и Индия с 58.
„ С 47,4% от убитите публицисти през 2022 година
Америка през днешния ден явно е най-опасният
континент в света за медиите, което оправдава използването на характерни политики за отбрана “, съобщи RSF.

И най-после, макар че много повече публицисти мъже (над 95%) са били убити във военни зони или при други условия, в сравнение с техните сътрудници дами, последните не са били пощадени. През последните 20 години са убити общо 81 дами публицисти – 4,86% от общия брой жертви в медиите. От 2012 година насам
52 са били убити,
в доста случаи откакто са разследвали правата на дамите. През някои години броят на убитите журналистки внезапно се усилва, като някои от тези скокове са изключително тревожни. През 2017 година са били убити 10 дами публицисти (срещу 64 мъже журналисти) – рекордните 13,5% от общия брой смъртни случаи в медиите през тази година.
Източник: БГНЕС
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР