Репортерът на Wall Street Journal Еван Гершкович е нарушил руското

...
Репортерът на Wall Street Journal Еван Гершкович е нарушил руското
Коментари Харесай

Задържаният репортер от WSJ е нарушил закона, заявиха от Кремъл

Репортерът на Wall Street Journal Еван Гершкович е " нарушил съветското законодателство " и е бил заловен " с изцапани ръце ", съобщи Кремъл в отговор на Държавния департамент на Съединени американски щати, който публично го дефинира като " непозволено арестуван " от Русия.

Руската федерална работа за сигурност (ФСБ) арестува Гершкович предишния месец по обвинявания в шпионаж, които бяха избрани като погрешни от Белия дом, Запада, Wall Street Journal, десетки медийни организации и групи за отбрана на човешките права, напомня Reuters.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрично повтори позицията на Русия, че Гершкович е нарушил закона. Той съобщи, че журналистът е " заловен с изцапани ръце и е нарушил законите на Руската федерация ", след което добави: " В това е обвинен, само че, несъмнено, съдът ще вземе решение ".

Повече от 99% от наказателните каузи в Русия приключват с неоправдателна присъда за прокуратурата, а страната от дълго време е подложена на критика от наблюдаващи по правата на индивида за неналичието на правосъдна самостоятелност, акцентира международната организация. Русия не е показала никакви доказателства в поддръжка на делото, което се води в загадка, защото съгласно съветските магистрати, материалите са поверителни.

Следващата седмица съдът ще прегледа жалбата на правния екип на Гершкович против заповедта за предварителното му задържане в московския затвор " Лефортово " до 29 май.

От Държавния департамент на Съединени американски щати обаче са безапелационни: " Журналистиката не е закононарушение. Осъждаме продължаващите репресии на Кремъл против самостоятелните гласове в Русия и продължаващата му война против истината. " Правителството на Съединени американски щати ще окаже цялата нужна поддръжка на Гершкович и фамилията му, се споделя още в изказване на управляващите.

Според съветската работа за сигурност ФСБ Гершкович е събирал информация за съветска отбранителна компания, която е държавна загадка. Вестник Wall Street Journal отхвърля репортерът да е шпионирал.

От управлението на вестника обявиха, че определението " незаслужено арестуван " " ще освободи спомагателни запаси и внимание на най-високите равнища на американското държавно управление, с цел да се обезпечи освобождението на репортера ".

" Правим всичко, което е по силите ни, с цел да подкрепим Еван и фамилията му и ще продължим да работим с Държавния департамент и други способени чиновници на Съединени американски щати, с цел да настояваме за освобождението му ", обявиха издателят и основният редактор в изказване, откакто Държавният департамент разгласи решението си.

Белият дом назова обвиняването, за което се планува до 20 години затвор, " неуместно ".

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън прикани за освобождението му, а държавният секретар Антъни Блинкен в телефонен диалог с съветския си сътрудник Сергей Лавров на 2 април изрази загрижеността на Вашингтон по отношение на " неприемливото задържане " на репортера.

Отговорността за случая ще бъде трансферирана от Бюрото по консулските въпроси на Държавния департамент към службата на специфичния делегат по въпросите на заложниците, което ще увеличи политическата значителност на казуса и ще разреши на държавното управление да отдели повече запаси за освобождението на Гершкович.

В законодателството, признато от Конгреса на Съединени американски щати през 2020 година, са изброени 11 критерия, които оказват помощ да се дефинира дали даден американски жител е " арестуван непозволено ". Държавният секретар на Съединени американски щати употребява тези критерии, с цел да дефинира случая, само че не е належащо той да дава отговор на всичките 11 точки, с цел да заслужи етикета " непозволено арестуван ".

Списъкът включва критерия, че лицето е обект на гонене основно тъй като е американски жител или че задържането има за цел да повлияе на политиката на държавното управление на Съединени американски щати.

Друг фактор е дали лицето е арестувано при " безчовечен условия " или е било арестувано в страна, в която задачата на Съединени американски щати е получила достоверни сведения, че задържането е единствено предлог.

Администрацията на Байдън е осигурила освобождението на най-малко 25 " непозволено арестувани " американци. Повече от 30 други американски жители към момента са арестувани в чужбина с това означение.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР