Репортерът на Новините на NOVA Глория Николова е победителят в

...
Репортерът на Новините на NOVA Глория Николова е победителят в
Коментари Харесай

Отличие за NOVA: Глория Николова с награда „Валя Крушкина“

Репортерът на Новините на NOVA Глория Николова е спечелилият в категория “Електронни медии ” на Годишните награди за публицистика “Валя Крушкина ”.

Отличието е поради серия от репортажи, свързани с казуса с психиатричната грижа и живота на хората в обществените домове в България и отдадени на неуката художничка Фанка Борисова, която рисува зад стените на дом за хора с интелектуални усложнения. 

Благодарение на екипа на NOVA Фанка Борисова към този момент има три реализирани изложения в страната, с което сбъдна дългогодишна фантазия.

Тази заран в „ Здравей, България “ Глория показа страстите си от огромното самопризнание и разкри какъв за нея е смисъла на журналистическата специалност.
„ Смятам, че нашата работа е да вървим тук-там и да демонстрираме на хората неща, които те не могат да видят. В случая аз не чаках да срещна Фанка и това ме обогати. Защото видях, а по-късно и феновете видяха нещо, което не съм си представяла, че може да съществува. Смятам, че нашата работа е да откриваме и демонстрираме тъкмо тези човешки ориси, за които даже нямаме визия, че съществуват. С Фанка поддържаме непрекъсната връзка, за което й благодаря “, споделя тя.

„ Не познавах персонално Валя Крушкина, само че през 2017-та получих първата си круша за млад публицист. Тази е втората. Тези награди остават за мен като най-смислените и най-чистите в публицистиката “, признава Глория.

Повече за историята на Фанка Борисова

Няма да я видите да рисува с професионални четки и бои. Фанка Борисова се е научила да твори с каквото има на разположение. С съчка за уши, шкурка и саморъчно изработен молив от хартия. Така Фанка основава картините си в Дома за умствена назадничавост в град Баня. Фанка е сирак, на 42 години е и в никакъв случай не е имала дом, друг от обществена институция. За първи път срещнахме Фанка в края на 2021 година Между заключените порти, изолацията и неприятните условия, тя намира избавление в рисуването на картини. Фанка споделя, че рисува откогато се помни. Мечтае за своя галерия от дете, с цел да оказва помощ на домовете, в които е израснала. Знае какво е да нямаш, само че оставя тези мемоари на назад във времето, с цел да изживее сбъдването на огромната си фантазия – лична галерия. А посланието й е, че изкуството съществува на всички места.

„ Така започнахме историята – тръгнахме в домовете поради неприятните условия там. Видяхме, че зад стените на един от тях Фанка Борисова намира своето избавление от ситуацията като рисува картини “, споделя Глория Николова.

„ След нашата среща и откакто всички видяха картините й и останаха очаровани какъв брой красиви са те, всички от новините на NOVA поддържаха концепцията за галерия. Имаше опашка от хора, които желаеха да си купят нейните картини. В центъра на София пред галерията имаше толкоз доста хора, които бяха впечатлени. Обърнахме внимание, че такива хора могат да бъдат потребни за обществото. Насочихме вниманието и на страната към тях. Към момента изложбите към този момент са три. Тя имаше две изложения в Перник и една в София. Продължава да рисува и да изпраща новите си картини. Те са още по-цветни, тъй като й подаряват нови материали. И както самата тя споделя: „ Животът ми стана по-пъстър! “ , споделя Глория.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР