Реплики на две антропоморфни фигурки ще бъдат поставени в парка

...
Реплики на две антропоморфни фигурки ще бъдат поставени в парка
Коментари Харесай

В Стара Загора слагат на открито копие на най-хубавата праисторическа фигурка в Югоизточна Европа, открита в село Ловец

Реплики на две антропоморфни фигурки ще бъдат сложени в парка до Регионалния исторически музей в Стара Загора. Целта е да бъде притеглен интереса към богатото праисторическо завещание и към Музея на неолитните жилища към РИМ, с експозиция от скъпи артефакти. По мнението на археолозите, разкритията за античната цивилизация, развивала се в този край, трансформират музейния обект в неповторим по рода си в Европа.
Пластиките са с размер 1,60 метра и са направени от тиково дърво, оповестиха от общината. Материалът е с огромна издръжливост и е обработен против неподходящи метеорологични въздействия. Авторът Цветан Четъшки се е доближил оптимално покрай оригиналите - мраморна антропоморфна дрънкулка от интервала на късния халколит – V-то хиляди прочие Хр., открита в Селищна могила на Старозагорските минерални бани, и костена антропоморфна дрънкулка с украшения, направени от мед, от същия интервал, отркита в старозагорското село Ловец. 
И двата артефакта са измежду най-атрактивните находки от фонда на Регионалния исторически музей. Оригиналите са над 100 пъти по-малки по мярка от репликите и са свързани с любопитни истории при намирането им. Костената антропоморфна дрънкулка с медни украшения, да вземем за пример, е най-хубавия представител на къснохалколитната пластика по тип и величина от този интервал в Югоизточна Европа, твърди археологът-праисторик Петър Калчев. Тя е открита през 1961 година от деца в село Ловец. Малчуганите си играли с нея няколко дни, до момента в който не я видяла учителката им Дафина Митева. Тя я предоставила на музея. Полираната фигурката е висока 15 см, с широчина до 5,1 см. Изработена е от ребрена кост на едро животно. Децата споделили, че са счупили медните й украшения – колан, огърлица и обеци счупили и ушите. Запазени са единствено медните пластинки, които обгръщат част от краката.  
Репликите на двете фигурки ще бъдат публично сложени в 14 часа на 20 декември. Инициативата е взаимна – на РИМ и общината, и е част от Годишната стратегия по туризъм. 
Програмата планува през новата година да бъдат сложени още две копия на артефакти от музея, които да притеглят интереса на туристите и гостите на града към значимото праисторическо минало на този регион.
Преди години в Стара Загора бе направено сензационното в науката изобретение, че неолитните жилища са били на два етажа. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР