Реновирането на знаковото място, което вече е модерен конферентно-изследователски център,

...
Реновирането на знаковото място, което вече е модерен конферентно-изследователски център,
Коментари Харесай

Реновираната зала Яйцето в СУ вече е модерен конферентно-изследователски център


Реновирането на знаковото място, което към този момент е съвременен конферентно-изследователски център, отдаден на опазването и проявлението на богатата просвета и завещание на България, е по план на Центъра за върхови достижения " Наследство БГ ". На днешната гала участва и вицепрезидентът.

Преди години преподаватели и студенти на Софийския университет са наричали " Яйце " едно полуподземно помещение под централното предверие на Ректората, ситуирано под статуите на братята Евлоги и Христо Георгиеви.  " За тази част на постройката няма документи, които да оказват помощ за разгадаване на предишното му ", изясни проф. Оля Харизанова от Центъра за върхови достижения " Наследство.БГ ".

Във времето обратно другите битности на " Яйцето " в Софийския университет включват състезателен салон, вместилище за книги, място за предпазване на непотребни неща.  " През 80-те години (мястото) се трансформира в трапезария за обед и ресторант за вечеря ", разяснява тя.

Но какво е първичното предопределение на това пространство не е ясно.  " Някои мислят, че е издигнато за параклис. Поради това са му предали овална форма. Но тъй като не е било ситуирано съгласно канона, е нямало по какъв начин да го освети църквата ", уточни Харизанова.

Снимка: БТА

" Затова започнахме да търсим разновидности за запазването на това пространство, като запазим и символното, знаковото му значение, което то има, тъй като няколко години преди 1989 година беше оранжерия за нови демократи ", описа проф. Иван Илчев. 

Сега " Яйцето " разполага с една доста огромна, модерна и оборудвана с инсталация конферентна зала за към 120 души , каквато няма в университета и сега това ще е най-модерната зала в Софийския университет, сподели проф. Иван Илчев.

Снимка: БТА

Той изясни, че към нея има и втора зала - още веднъж заседателна, за към 30 души. Има и четири-пет лаборатории към Университетската библиотека - за реституция и консервация на книги, с каквито не е разполагал досега Софийският университет.

Университетската библиотека на СУ е втората по величина библиотека в България - след Националната библиотека, сподели проф. Иван Илчев. Той заяви, че във всички тези актуализирани зали ще се провеждат конференции, ще има разнообразни съвещания, ще се вършат проучвания и ще се възвръщат документи и книги, само че освен от Софийския университет, а и от всички сътрудници на Центъра за върхови достижения " Наследство БГ ".

Снимка: БТА

Между 1,8 млн. лева и 2 млн. лева е финансирането на ремонтните действия, само че огромна част от тях са европейски средства. Преди да стартира ремонтът на " Яйцето " ни бяха нужни към три години, а по-късно самият ремонт продължи към година, сподели още проф. Иван Илчев.

Снимка: Булфото
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР