Ренета Камберова гостува в предаването Код Спорт“ по RING. Бронзовата

...
Ренета Камберова гостува в предаването Код Спорт“ по RING. Бронзовата
Коментари Харесай

Ренета Камберова: Изключителна олимпиада за България в Токио 2020! Шест медала, 3 от които златни!

Ренета Камберова гостува в предаването „ Код Спорт “ по RING. Бронзовата олимпийска медалистка с ансамбъла по художествена гимнастика от игрите в Рио де Жанейро през 2016 година към този момент пет години управлява със размах спорта в родния си град Пазарджик. Предлагаме акценти от изявлението със международната шампионка Ренета Камберова:

- Рени, работи с Христо Стоичков освен на церемонията в Пазарджик, на която той беше разгласен за „ Почетен факлоносец на мира “, само че и при другите мероприятия в града. Какви са усещанията ти от него? Но откровените, в случай че нещо не ти е харесало, кажи…

- Как да не ми е харесало? Той ни отдели през целия ден. Аз съм толкоз впечатлена от него. Винаги съм чувала, че той е доста земен, само че някак си, когато можеш да контактуваш с него, да си кажеш няколко приказки, чувството е напълно друго. Той беше част от един наш доста сериозен план – „ Градината на света “, където дружно с кмета Тодор Попов направиха първа копка. Христо Стоичков ще си има персонално градина там с цветя, определени от него. Някои от хората знаеха, само че други не, само че той в действителност идваше от Маями. Да ви кажа почтено, от самото начало си мислех по какъв начин този човек най-вероятно не е ял, не е спал и по какъв начин по нищо не можеш да схванеш действително какво му е. Такъв експерт с подобен заряд! Страхотен!

- Най-трудното да си началник в спорта? Мнозина не без съображение споделят, че страната е абдикирала от спорта, само че в художествената гимнастика и в частност в Пазарджик, наподобява не е тъкмо по този начин.

- За управителните позиции, без значение дали си началник на спорта или в някоя огромна компания, в действителност от моя къс опит, считам че най-важно е да спечелиш доверието на хората. А то се печели с времето и тогава, когато в действителност даваш дума и по-късно я изпълняваш. С клубовете имам страхотни връзки, тъй като в действителност имам вяра, че в нито един миг не съм ги подвела по някакъв метод. А по отношение на ситуацията в спорта, всички знаят, че при нас в Пазарджик спортът е приоритет. Смея да кажа, че ние сме един добър образец, както за доста градове, по този начин и за страната. Например данъчните облекчения, които влязоха в действие още предходната година за фамилиите, чиито деца спортуват. Тази година влязоха в действие и за тези с деца от другите изкуства – танци, пеене. Мисля, че това е един страховит образец, който и страната, и доста градове могат да вземат от нас. Ние не оказваме помощ с милиони, както се споделя, само че в последна сметка тук значими са жестът и отношението към хората. Преди години благодарение на страната направихме една учебно-тренировъчна зала, която естествено се експлоатира на 100%. Малко по-късно започнахме да работим по реновирането на 50-метровия ни олимпийски басейн, който беше безстопанствен от 40-50 години. Него също си открихме, напълно общината си пое разноските. Оттам установихме, че имаме потребност от още една зала, тъй че си направихме още една зала с 300 индивида аудитория. Смятам, че тези неща са въпрос на предпочитание и приоритет.

- Какво е ситуацията с художествената гимнастика? Има ли и други обичайни за страната ни спортове, които се връщат на победния път?

- Определено художествената гимнастика е спортът, който от години в действителност безкрай печели златни медали. От Пазарджик имаме две момиченца, които са в народен тим. Те са два клуба, надлежно от единия и от другия. Едната е индивидуалистка, беше на европейско за девойки. Другата пък в този момент е в ансамбъл-девойки. Вярвам, че в най-скоро време ще има от Пазарджик и по-добри от мен. Ще се веселя. Аз не съм човек, който желае единствено той да е под светлините на прожекторите. С каквото мога, ще оказвам помощ и ще поддържам. А по отношение на ситуацията на гимнастиката като цяло, мисля, че българите-любители на художествената гимнастика нямаме самообладание да пристигна някое съревнование, с цел да може да се похвалим още веднъж със златни медали.

- Сравни днешния отбор с вашия. Видимата и неоспоримата аналогия – безспорни международни шампионки, само че ти ни кажи за нещата, които са зад кадър и като прилики, и като разлики?

- Нещата са доста разнообразни, тъй като най-малкото правилникът много се е трансформирал, откогато ние напуснахме света на художествената гимнастика. Сега съдиите правят оценка по напълно друг метод. Другото като разлика – тимът на Русия не присъстваше. Ние си имаме задявка там от години, само че в последна сметка имам вяра, че в спорта борбата е на самия терен, тъй че щеше да ми е забавно да видя по какъв начин остават втори.

- Победното за България съревнование при ансамблите на олимпийските игри в Токио и изобщо световното показване на родния спорт през твоите очи?

- Изключителна олимпиада! Шест медала, три от които златни! Буквално с Ивет плаках. Тя също беше в Пазарджик на „ Факлоносецът на мира “. Толкова плач изревах за това момиче, не знам за какво. Просто доста ме жегна. И освен тя – орден след орден. След сложната олимпиада в Рио де Жанейро считам, че никой не беше квалифициран за това, че медалите ще бъдат толкоз доста. Е, не е както е било едно време, само че да кажем, че това е стартът на по-добрите ни олимпиади!
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР