Ренесансовият майстор Рафаело вероятно не е харесвал носа си и

...
Ренесансовият майстор Рафаело вероятно не е харесвал носа си и
Коментари Харесай

Рафаело е коригирал носа си на автопортрета си

Ренесансовият занаятчия Рафаело евентуално не е харесвал носа си и го е коригирал на известния си автопортрет, заяви Ройтерс.

Това е заключението на учени от университета в Рим, създали триизмерна компютърна реорганизация на лицето на художника от гипсова отливка от 1833 година Тогава за финален път са ексхумирани останките му.

„ Той несъмнено е нарисувал носа си по-фин - сподели проф. Матия Фалкони от университета „ Тор Вергата ". - Неговият нос е бил, по какъв начин да кажа, малко по-изпъкнал ".

Рафаело умира в Рим през 1520 година на 37 години, евентуално от пневмония. Погребан е в Пантеона в Рим, напомня Българска телеграфна агенция.

Автопортрета му има галерията „ Уфици " във Флоренция. Сега той е в Рим за изложбата за 500-годишнината от гибелта на ренесансовия занаятчия. Рафаело го рисува 15 години преди гибелта си, когато е бил безпрепятствено избръснат. На него носът му е по-орлов. Художникът се е показал по този начин и на други картини.

Направената реорганизация на лицето на художника го демонстрира по какъв начин е изглеждал преди гибелта си, когато е бил с брада.

Фалкони и други патоанатоми реконструираха лицето на Рафаело с наслагване на тъкани - способ употребен в следствието на закононарушения. Резултатът е непосредствен до гравюрата на Маркантонио Раймонди, един от учениците на ренесансовия занаятчия.

Когато приключихме, си споделих: „ Виждал съм това лице " - сподели Фалкони пред Ройтерс.

Има аналогия и с „ Портрет на мъж " от Себастиано дел Пиомбо, нарисуван сред 1512 година и 1515 година

От епохи имаше подозрения, че ексхумираните през 1833 година кости, положени в актуализирана крипта в Пантеона, не са на Рафаело, тъй като покрай него са заровени и негови възпитаници. Според Фалкони възстановката демонстрира 85-процентен късмет черепът да е на Рафаело.

Не всички харесват работата на Фалкони. Изкуствовед сподели пред в. „ Република ", че възстановката е евтина „ видеограмна версия ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР