Ренесансът на пазара на уран се очаква да се сблъска

...
Ренесансът на пазара на уран се очаква да се сблъска
Коментари Харесай

Цената на урана се насочва към 16-годишен връх и ще продължава да расте

Ренесансът на пазара на уран се чака да се сблъска със съществено предизвикателство - най-големият производител в света е изправен пред спиране на производството през идващите две години. А това е напът да докара до ново повишаване на цените на суровината, които към този момент приближават 16-годишен връх.

Казахската минна компания Kazatomprom неотдавна предизвести, че евентуално няма да успее да извърши индустриалните си цели до 2025 година поради закъснение на строителството и " провокации, свързани с съществуването на сярна киселина ". Сярната киселина е от решаващо значение в процеса на рандеман, защото се употребява за извличането на уран от суровата руда.

Kazatomprom е водещият международен производител на уран и държи над 1/5 от международното произвеждане. Самият Казахстан стои зад 43% от международните доставки на уран, което е най-големият индивидуален дял на пазар на тежкия метал.

Съобщението на Kazatomprom идва в миг, когато други огромни производители също изпитват усложнения. Базираната в Канада Cameco да вземем за пример неотдавна понижи производството си, а френската Orano затвори предприятието си в Нигер.

" Излизаме от десетилетие на незадоволително предложение ", споделя Гай Келер, портфолио управител в капиталовата и консултантска компания Tribeca, пред CNBC, добавяйки, че дефицитът ще продължи, защото " сме в средата на най-голямата стратегия за създаване на реактори от десетилетия насам ".

Уранът е основен материал за производството на нуклеарна сила и търсенето му внезапно набъбна, защото държавните управления се пробват да се откажат от горивата, които отделят въглерод, и да понижат зависимостта си от съветския нефт и газ. Около 60 нуклеарни реактора са в развой на създаване в 17 страни, а други 110 са в стадий на обмисляне. Повечето планове в развой на осъществяване са в Азия, по-специално в Китай.

На конференцията за изменението на климата COP28 повече от 60 страни поддържаха проект за утрояване на световния потенциал за възобновима сила до 2030 година, което върна нуклеарната сила в центъра на вниманието като опция на твърдите горива. Това пък докара до повишение на цените на урана, които доближиха 16-годишен връх, съгласно данни на UxC. Суровината се търгува за към 106 $ за паунд (приблизително 0,5 кг) и анализаторите чакат цените да продължат да порастват.

Прогнозата на Citibank за 2025 година е тя да доближи 110 $ за паунд.

" Основните фундаментални мотори на бичия пазар са затварянето на мини заради дългогодишното свръхпроизводство и ниските цени ", изясняват анализаторите на банката.

Jefferies също чака сходно развиване.

" Тъй като краткосрочната динамичност остава удобна, цените наподобява са напът да надвишават най-високите стойности от юни 2007 година - 136 $ за паунд ", показват от брокерската компания.

Геополитически аспект

„ Съществуват и спомагателни опасения за доставките, защото Русия може да предприеме ответни ограничения в отговор на препоръчаното законодателство на Съединени американски щати, което ще забрани вноса на съветски обогатен уран “, декларира Джон Чампалия, основен изпълнителен шеф на Sprott Asset Management.

Камарата на представителите одобри законопроекта през декември, представяйки го като част от напъните на западния блок да накаже Русия поради войната ѝ в Украйна. Той би трябвало да бъде утвърден от Сената, преди да бъде изпратен на бюрото на президента на Съединени американски щати Джо Байдън за автограф.

Русия е шестият по величина производител на уран и най-големият обогатител - развой, който улеснява извличането на нуклеарно гориво от уранови руди.

" Това стичане на условия основава предпоставки за още по-голям плануван недостиг на доставките през идващите години и за евентуални разстройства във веригата за доставка на нуклеарно гориво ", предизвестява Чампалия пред CNBC.

В резултат на това страните, които разчитат в огромна степен на нуклеарна сила, може да се наложи да диверсифицират енергийните си системи.

Франция, която добива до 70% от електрическата енергия си от нуклеарна сила и е най-зависима, не е получавала нови доставки на уран от Нигер след преврата предходната година. Износът на уран от страната, която е седмия по величина производител в света, на процедура е спрян след военния от юли.

" Ако обстановката не бъде позволена, Франция ще би трябвало да откри различни източници на доставки ", показва още Чампалия.

Затова и неотдавна френският президент Еманюел Макрон посети урановите центрове Казахстан, Монголия и Узбекистан в търсене на нови партньорства за доставки.

Въпреки това е малко евентуално потребителите да усетят резултата от тези разстройства.

" Повечето комунални услуги подписват контракти за гориво по дълготрайни контракти, тъй че е малко евентуално да изпитат неотложен потрес от актуалните по-високи цени ", споделя Джонатан Хинз, президент на UxC, като прибавя, че към този момент не вижда " извънредно нездравословен резултат върху електроснабдителните предприятия и цените на електрическата енергия ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР