Ремзи Осман (от ДПС), Александър Йорданов (от Воля), както и

...
Ремзи Осман (от ДПС), Александър Йорданов (от Воля), както и
Коментари Харесай

Независимостта на КЕВР ще отстояват новите комисари, ако бъдат одобрени на заседанието на парламента в четвъртък


Ремзи Осман (от ДПС), Александър Йорданов (от " Воля " ), както и Георги Златев (група депутати от " Обединени патриоти " ) са старите – нови претенденти за членове на КЕВР.
Новите имена за попълване на състава на КЕВР, препоръчани от депутатите са Пенка Трендафилова (издигната от " Воля " ) и Евден Николов ( " Обединените патриоти " ), стана ясно в границите на съвещанието на Комисията по енергетика към Народното събрание.

Александър Йорданов, който е и един от създателите на входно – изходния тарифен модел на „ Булгартрансгаз “ разяснява, че регулаторния орган извършва на първо място закона, като европейските актове имат предпочитано значение.

Пълна финансова самостоятелност на КЕВР към този момент е невъзможна, означи в това време претендент комисарят, в развиването на концепцията си за регулатора. Освен това той изрази и подозрение в изгодата от налагането на наказания на сдруженията от страна на КЕВР. Налагането на наказания на сдруженията нарушава в известна степен административния принцип, изясни той. По думите му, с цел да бъде самостоятелна КЕВР би трябвало да действа като колегиален орган. Йорданов разви и тезата за нужда от съдействие с Комисия за защита на конкуренцията, както и с комисиите в Народното събрание и издигането на ролята на КЕВР на районно равнище.

В коментар на пълномощията на комисията за търговия с активи на лицензирани сдружения Йорданов изясни неналичието механизъм за надзор от една страна, както и, че следенето е в обсега на други органи. Трудно е да се откри дали покупко-продажбите са в обсега, в който сме разрешили. От позиция на пълномощията комисията има лимитирани компетенции и не трябва да прескача в други регулаторни органи, стана ясно от обясненията на претендент комисаря.

Георги Златев, който също до неотдавна бе член на КЕВР и в този момент е още веднъж препоръчан за заемане на активността комисар, изясни нуждата да се изготви методика за установяване на цена на електрическата енергия по групи производители от ВЕИ, както и за операторите на мрежите.
По отношение на REMIT, съгласно Златев има нужда от съдействие с ACER, както и от повишение на потенциала на КЕВР, а също и привеждане на нормативните актове в сходство с пакета „ Чиста сила “.

Кандидатът за комисар Евден Николов изрази единодушие с досегашната активност на КЕВР. „ Мисля, че от 2015 година (КЕВР) си прави добре работата, че има добре написани пълномощия в Закона за енергетиката “, сподели той.

Пенка Трендафилова, също претендент комисар за ВиК услугите се спря на главните провокации в бранш водоснабдяване, като изрази мнение, че е подценен по значимост и ще работи за смяна на това.

Съществува опция за разкриване на процедура за преразглеждане на цените, което ще докара до напрежение измежду обществеността, изясни в това време Трендафилова и в този смисъл тя по-късно отбрани тезата за възстановяване на визията на регулатора.. Не се възприема ролята на регулатора като бранител на публичния интерес и в тази посока би трябвало да се работи. Периодично обществеността би трябвало да се осведоми за това какво, по какъв начин и с каква цел се прави от комисията в бранш ВиК, съобщи Трендафилова.

Кандидатът за комисар Ремзи Осман, който до неотдавна бе и началник на правния отдел обърна внимание на смисъла на правните правила и използването им както от позиция на независимостта на регулатора, по този начин и от позиция на спазването на законодателството. Той бе безапелационен, че са преодолени опитите за напън върху комисарите във връзка с цените. Подобрено е и отстояването на правните правила в съда.
В четвъртък депутатите би трябвало да одобрят претендентите за попълване на състава на КЕВР.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР