Как сделка с Китай изложи на риск домовете на хиляди индонезийци

...
Ремпанг, Индонезия – Около 7500 души от индонезийския остров Ремпанг
Коментари Харесай

Ремпанг, Индонезия – Около 7500 души от индонезийския остров Ремпанг са изправени пред краен срок 28 септември да напуснат домовете си, за да начин за разтегнат Еко Сити с гигантска китайска фабрика за стъкло като експонат.

Министърът на инвестициите на Индонезия Бахлил Лахадалия каза, че проектът ще създаде около 35 000 работни места и ще привлече около 26,6 милиарда долара инвестиции до 2080 г., но местните жители са скептични.

Продължете четене

списък от 4 елемента „Стъпки за бебета“ за АСЕАН, докато приключва първите съвместни военни ученияИндонезия затвори жена за богохулство заради видеоклип за храна в TikTok„Готов да умреш“: Индонезия Еко -Спорът в града нараства с наближаването на крайния срок за изгонванеПротести в Индонезия, тъй като хиляди са изправени пред изгонване за „Еко-град“ на Ремпангкрай на списъка

Те казват, че развитието застрашава техния начин на живот, като ги премества в нови домове, далеч от традиционната им рибарска общност.

През последните седмици напрежението избухна на Ремпанг и съседните острови, включително Батам, тъй като островитяните, които се противопоставят на застрояването, влязоха в сблъсъци с местната полиция.

Ето всичко, което трябва да знаете за противоречивия проект.

Какъв е проектът?

Фабриката за стъкло ще бъде част от това, което е известно като Rempang Eco-City – съвместен проект между Batam Indonesia Free Zone Authority (BP Batam), местната индонезийска компания PT Makmur Elok Graha (MEG) и китайската Xinyi Glass – най-големият световен производител на стъкло и слънчеви панели.

Xinyi Glass обеща около $11,6 млрд. за фабриката.

След като бъде завършен, заводът ще бъде вторият по големина по рода си в света.

По-широкият проект Eco-City ще обхване около 17 000 хектара (42 000 акра) земя и се очаква да развие промишлени, обслужващи и туристически зони на остров Ремпанг.

Как се включи Xinyi Glass?

През юли тази година президентът на Индонезия Джоко Видодо, по-известен като Джокови, пътува до Китай, за да се срещне с президента Си Дзинпин и да обсъди набор от възможности за стратегическо партньорство между двете страни, включително здравеопазване, образование, език и инвестиционни инициативи.< /p>

Като част от двудневното пътуване Джокови обсъди още два ключови проекта: инвестиции в новата столица на Индонезия в Източен Калимантан и развитието на остров Ремпанг.

На 27 юли, по време на среща с Индонезийската търговска камара в Китай в хотел Shangri-La в Чънду, Джокови каза, че индонезийското правителство е подготвило около 34 000 хектара (84 000 акра) земя в новата столица за китайци инвестиция.

На следващия ден делегация, включваща Jokowi, стана свидетел на подписването на няколко документа за сътрудничество, обхващащи развитието на производството на стъкло и соларни панели на Rempang.

Придружаващи президента на срещата бяха координиращият министър на човешкото развитие и културните въпроси Мухаджир Ефенди, координиращият министър на морските и инвестиционните въпроси Лухут Бинсар Панджайтан, министърът на външните работи Ретно Марсуди, министърът на инвестициите Бахлил Лахадалия и посланикът на Индонезия в Китай Джаухари Оратмангун.

За някои наблюдатели срещата беше забележителна не с това кой присъстваше, а с това кой не беше – министърът на отбраната Прабово Субианто – който често заемаше твърда позиция относно чуждестранните инвестиции в Индонезия, особено по отношение на Китай.

„Като се имат предвид стратегическите последици от този проект и близостта му до Сингапур и Малайзия, човек се чуди какво мисли отбранителната индонезия за този проект. Доколко, например, министерството на отбраната и Прабово участваха в планирането на този проект?“ каза Джаки Бейкър, сътрудник в Индо-тихоокеанския изследователски център към австралийския университет Мърдок.

Батам е на по-малко от час път с ферибот южно от Сингапур. Това беше мястото за първите съвместни военни учения на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН) по-рано този месец.

„Прабово в момента се кандидатира за президент и активно търси одобрението на президента, но класическата му тъпа реч е ултранационалистична, подчертавайки как великите сили се опитват да подкопаят Индонезия и нейния народ“, добави Бейкър.

Защо Индонезия иска да си осигури инвестиции от Китай?

През 2022 г. търговията между Индонезия и Китай се оценява на повече от 133 милиарда долара, което прави страната най-големият търговски партньор на Индонезия пред Сингапур, Япония и Съединените щати.

Архипелагът е дом на десетки инфраструктурни проекти, изпълнявани в рамките на китайската инициатива „Един пояс, един път“ – глобален план за развитие на инфраструктурата, стартиран от Си преди десетилетие. Президентът на Индонезия също пусна набор от други амбициозни проекти и цели за развитие в цялата страна с цел повишаване на брутния вътрешен продукт (БВП) на Индонезия на глава от населението до $25 000 до 2045 г.

В този смисъл сделката с Xinyi Glass не е изненадваща за наблюдателите.

„С Китай е по-лесно и по-ефективно да се осигурят инвестиции, защото китайските държавни предприятия (SEO) се осмеляват да инжектират капитал в Индонезия“, каза Трисия Виджая, старши научен сътрудник в университета Ritsumeikan в Киото, Япония, пред Al Джазира.

„В Китай играчите са китайски държавни компании, които са достатъчно смели да увеличат съотношението дълг към собствен капитал възможно най-високо. Междувременно Япония и Тайван са частни компании, които наблягат на ефективността. При американските компании техният начин на работа е по-скоро геостратегически, което не би се вписало в прагматичния подход на Jokowi при справянето с „свършването на нещата“.

Wijaya каза, че не вижда „никаква причина“ Индонезия да се противопостави на проект като Rempang.

Какво е национален стратегически проект?

След срещата на Jokowi в Китай Rempang Eco City беше обявен за „Национален стратегически проект“ в официални документи от 28 август.

За да подобри производителността и глобалната конкурентоспособност на Индонезия, правителството иска да развие инфраструктурата на страната, включително железопътни линии, пристанища, пътища и летища, както и зони за индустриално развитие.

Около 245 проекта, включително подкрепяната от Китай високоскоростна железопътна линия от Джакарта до Бандунг, са определени като национални стратегически проекти.

Такива проекти попадат в компетенциите на президента и тъй като се считат за национално важни, властите имат властта да конфискуват земя за изграждането им, дори ако това означава, че жителите трябва да се преместят.

Според уебсайта на индонезийското финансово министерство, „Проектът за развитие на инфраструктурата ще бъде национален стратегически проект, като се има предвид, че проектът се счита за стратегически и важен за завършване за кратко време и има за цел да увеличи растежа и справедливото развитие с цел подобряване благосъстоянието на обществото и регионалното развитие.”

Как сделката Xinyi Glass промени всичко?

Местни служители в Батам казаха на Ал Джазира, че първоначалният план за Ремпанг е бил значително различен от новата фабрика за стъкло и Еко-града, които правителството сега прокарва.

Таба Искандер, който беше ръководител на Регионалния народен законодателен съвет на Батам през 2004 г., каза пред Ал Джазира, че по това време регионалното правителство е подписало меморандум за разбирателство за развитие на не повече от 5000 хектара (12 300 акра) на остров Ремпанг като част от проект за фокусиране върху туристическата индустрия в партньорство с PT MEG.

„На PT MEG бяха дадени пет години да подготви зоната Rempang и даде временно местоположение на острова. Въпреки това към 2022 г. PT MEG не е извършвала никакви дейности или развитие в района“, каза той.

Съгласно споразумението от 2004 г., с което Ал Джазира се запозна, „старите села и културното наследство на Ремпанг ще бъдат поддържани и запазени“.

Този ангажимент беше изоставен, когато Rempang беше обявен за национален стратегически проект, каза Искандер, описвайки последните предложения като „много различни“ от първоначално предвиденото.

„Настоящият проект иска да премести старите села и малайската общност на остров Ремпанг“, каза той.

Защо остров Ремпанг?

Остров Ремпанг има стратегически важно местоположение.

Близо е както до съседна Малайзия, така и до Сингапур и е заобиколен от няколко по-малки местни острова.

Бой Сембиринг, ръководител на Индонезийския форум за околна среда за Риау, каза, че вероятно е избран точно поради тези причини.

„Ремпанг е заобиколен от малки острови и море, което съдържа силициев пясък и кварцов пясък, които са суровини за производството на стъкло и слънчеви панели“, каза той.

Той добави, че това вероятно ще струва много за околната среда.

Други части от провинция на островите Риау, включително Каримун, който е бил добит за износ на пясък към Сингапур, вече са претърпели сериозна деградация.

„Присъствието на фабриката за стъкло не само заплашва Ремпанг, но и малките острови около нея. Ако тази компания е особено активна, прогнозираме, че е вероятно да има много обекти за добив, разработени на съседни острови, които застрашават риболовните зони на местните рибари и безопасността на тези малки острови“, каза Сембиринг.

Как се чувстват местните?

На жителите, много от които живеят на Ремпанг от поколения, беше казано едва в началото на месеца, че ще трябва да напуснат домовете си до 28 септември.

Мнозина казаха на Ал Джазира, че не искат да напуснат.

Някои се присъединиха към масови протести срещу проекта, като се бориха с полицейски сълзотворен газ и водни оръдия.

Правителството каза, че ще им предостави нови къщи в Батам на стойност $7800 с площ от 500 квадратни метра (5382 квадратни фута).

Но тъй като сградите продължават да се строят, семействата първо ще трябва да се преместят във временно настаняване (наемът им ще се плаща от правителството).

Нор, продавач на закуски в местно училище на остров Ремпанг, живее там от 50 години и каза, че се страхува от плановете за преместване.

Тя иска президентът да се намеси. Jokowi обеща още през 2019 г., докато провеждаше кампания за втори мандат, да осигури официални сертификати за собственост на земя на жителите на Rempang.

„Бих казал на Джокови: „Моля, сър, защитете земята ни. Как бихте се почувствали, ако това беше вашият дом? Не е нужно да строите фабриката тук, моля, помислете за нашите деца“, каза Нор.

„Не искаме да се местим.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg