Ремонтите във и около НДК и провалените архитектурни амбиции на

...
Ремонтите във и около НДК и провалените архитектурни амбиции на
Коментари Харесай

Ремонтите в НДК и подготовката на Пловдив'2019 са номинирани за "градски бъг на годината"

Ремонтите във и към НДК и провалените архитектурни упоритости на Пловдив - Европейска столица на културата`2019 година си оспорват купата " градски бъг на годината " в класацията на WhATA за 2017 година Популярният архитектурен блог приканва читателите си да гласоподават за годишните му награди до 31 януари.

Промените към НДК получават цели три обособени номинации в категорията за градски бъг: за комбинацията от евтини материали в постройката , за събарянето на паметника " 1300 години България " и за замяната му с лъва от тогавашния боен мемориал. Архитектите съпоставят така наречен " ремонт ", осъществен от Столична община, с различен кандидат в " влиятелната " категория - събарянето на Двойната къща в София под натиска на притежателя й Кирил Кирилов-Японеца.

Фотогалерия: Лъвът и братя Прошек се завърнаха в София и други монументи >
Последната номинация в категорията е за архитектурната подготовка на Европейската столица на културата в Пловдив , която стартира с интернационален конкурс за централния площад и поръчка за уважителна реставрация на кино " Космос ", само че ще приключи по познатия метод - с поправки и строителство без алхитектурни състезания и планове, в това число на нова постройка на мястото на галерията на пловдивските художници.

Неправителствената организация " Спаси София " също има три номинации - за неуморната си битка за по-адекватна градска среда в София и митинга #Данчеслез (в категория " Събитие на годината " ), за напъните си по поддръжката на мемориала " Камбаните " в София ( " Нормалност на годината " ) и за персона на годината. Протестите против високите здания в София са отличени измежду трендовете на 2017 година, паралелно с патриотичния кич и новите, само че не и модерни статуи в градска среда - фигурални композиции като паметника на братя Прошек в София.

Фотогалерия: Новите одежди на НДК >
Отвъд демонстрациите и бъговете номинациите в позитивните категории доминират по брой. Сред " нормалностите " на 2018 година съгласно WhATA още са отчетът на датския урбанист Ян Геел за София, ново и модерно на тип обществено пространство на крайбрежната алея във Варна, магазинчето за забавни сувенири Gifted в София, новото място за хрумвания и събития Generator, новооткритата изложба " Структура " в София, фестивалът " Водна кула арт фест " в хладилното хранилище " Подуяне " , както и ремонтът на водната каскада в Плевен .

Много са и номинациите за събития през 2017 година - като изложбата " Български архитектурен модернизъм ",културната стратегия на Дома на хумора и сатирата в Габрово, упоритостите на плана " Визия за София ", няколко профилирани архитектурни събития, пърформънси и изложения, както и разногласията към слагането на " Бронзовата къща " в столицата. В номинациите за постройка на годината също така попада един монумент на културно-историческото завещание - Триъгълната кула на Сердика в София , както и още едно градско пространство във Варна - краткотрайната лятна библиотека " Рапана " . Всички номинации и категории могат да бъдат прегледани на блога на WhATA.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Годината (735)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР