Ремонтите на общински пътища да могат да се финансират по

...
Ремонтите на общински пътища да могат да се финансират по
Коментари Харесай

Наливат 1 млрд. в новия Фонд за регионално развитие, кметовете сами ще определят обектите

Ремонтите на общински пътища да могат да се финансират по новия Фонд за районно развиване, който министерството създава сега. Тази опция разискаха министърът на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов и представителите на Националното съдружие на общините.

Кметовете сложиха казуса за неприятното положение на общинската пътна мрежа, като показаха, че от 19 500 км общински пътища 11 600 километра са в „ плачевно положение “. Общините желаеха 300 млн. лева от Фонда за районно развиване, който екипът на Министерство на регионалното развитие създава, да бъдат отделени за поправки на пътища в обитаемоте места.

Министър Караджов съобщи, че е наясно с казуса и изиска от общините точна информация за какъв брой километра общински пътища по обитаеми места кметовете имат техническа планова подготвеност за започване на ремонтите през тази година. От сдружението поеха ангажимент да показват подробна информация до две седмици. По предложение на районния министър НСОРБ ще излъчи свои представители, които дружно с пътната организация да стартират решаването на казуса.

Фондът за районно развиване, по който общините ще могат да аплайват с цялостни планове за благоустрояване, ще е с бюджет от 1 милиарда лева

„ Идеята е кметовете сами да могат да осъществят повсеместен план. Не просто да ремонтират път или да изградят пречиствателна станция, а избрана зона в града да бъде изцяло благоустроена “, изясни министър Караджов. Той даде за образец, че до момента всеки обособен детайл се прави без връзка с останалото – да вземем за пример средства се отпускат единствено за ВиК план, само че след разкопаването не може да се ремонтира опустошения тротоар или път. Предимство при кандидатстването ще имат планове в слаборазвитите региони – Странджа, Северозападна България и Родопите. До момента не са заделяни съществени средства, с цел да се преодолеят несъответствията в тези региони, разяснява вицепремиерът.

Работната група в Министерството на районното развиване към този момент приготвя нормативната база за структурата и правилата, по които ще работи Фондът, както и критериите за кандидатстване и оценка. „ В момента, в който сме подготвени с вид на плана, първата организация, с която ще се консултираме, е НСОРБ, а посредством вас и с кметовете, на които разчитаме да дават насоки за доработване, както и интензивно да вземат участие в изработването на критериите за кандидатстване “, сподели министър Караджов.

Заместник-председателят на УС на Сдружението и кмет на община Троян Донка Михайлова приветства концепцията за основаването на Фонда. По нейните думи това е късмет в България най-сетне общините да получават средства по почтен и транспарантен метод. Представителите на локалната власт сложиха пред министър Караджов и неговия екип проблемите за цената на строителните материали и усложненията да бъдат довършени започнатите планове по европейски стратегии, цените на електрическата енергия и консолидацията на ВиК бранша.

Михайлова заяви, че поради покачването на цената на строителните материали са застрашени планове на общините за общо 2,2 милиарда лева По данни на НСОРБ сега общините извършват 390 плана по оперативните стратегии „ Региони в напредък “ и „ Околна среда “, по които съфинансирането е 840 млн. лева За да покрият разноските си, локалните администрации имат потребност от общо над 65 млн. лева дофинансиране на 103 плана в 71 общини. От тях 43 плана са по ръководената от Министерство на регионалното развитие стратегия „ Региони в напредък “ и нужните средства за довършването им са 36 млн. лева Кметовете показаха, че упорстват за промени в Закона за публичните поръчки, защото сега той не разрешава да бъдат индексирани към този момент подписани контракти.

Министър Караджов заяви, че е срещнал с казуса държавното управление и следва работна група към Министерство на финансите да откри решение на повдигнатите въпроси, като се дискутира дали индексацията на цените да важи и за невъзложените действия по към този момент подписани контракти, а освен за нови контракти. Министърът разяснява, че ще упорства опцията за актуализация на цените да е законово избрана отсега нататък.

По отношение на повишението на цената на електрическата енергия, което затруднява работата на ВиК сдруженията, министърът разяснява, че за момента е открито решение през така наречен дълготрайни контракти. Ще се обезпечи и държавен механизъм да бъдат обезщетени, както към този момент бе направено за интервала декември 2021 година – януари 2022 година

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР