Ремонтите на дома да намаляват данъка върху доходите на собственика

...
Ремонтите на дома да намаляват данъка върху доходите на собственика
Коментари Харесай

Идея: Ремонтирате вкъщи за до 2000 лв., намалява се данъкът върху дохода

Ремонтите на дома да понижават налога върху приходите на притежателя на жилището. Това се предлага промени в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс (ДОПК), препоръчани за публично разискване от финансовото министерство, написа в. " 24 часа ".
Става въпрос за следното - да бъдат признавани като разход суми до 2000 лева на година, вложени в усъвършенствания или ремонт на един неподвижен жилищен парцел. Размерът на разноските, които може да бъдат приети, е до сумата на годишните приходи, оповестена пред данъчните. Допълнителните условия, на които би трябвало да дават отговор притежателите, са: парцелът да е в България, този, който е платил ремонта, да е негов притежател, подобренията да са осъществени от локални лица - еднолични търговци или компании.
За да може да има отстъпка, Национална агенция за приходите първо ще ревизира дали обновеният парцел не е част от активите на компания, както и дали ремонтът е осъществен против документи - фискален бон, квитанция, банков или различен документ. Няма да има облекчение, в случай че ремонтът е изработен от родственик, непосредствен или друго обвързвано лице.
Ако парцелът е съсобственост на повече от един човек, всеки съсобственик може да употребява бонуса, само че единствено в случай че сумата на ремонтите на всички не е повече от 2000 лева за съответната година. Ако при инспекция се откри, че лимитът е превишен, то всяко от лицата, които са го употребили, ще дължи такава част от налога, която подхожда на размера на употребеното от него облекчение.
Около 10-12 млн. лева в допълнение може да влязат в хазната, в случай че предлагането бъде признато. Целта на поправката е да накара хората да употребяват услугите на регистрирани майстори, а тези, които работят на черно, да бъдат изтиквани от пазара. Според данъчни специалисти обаче това ще бъде мъчно, защото работещите на черно майстори оферират по-евтини услуги, тъй като като предписание не начисляват Данък добавена стойност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР