Ремонтите на АЕЦ „Козлодуй“ ще могат да се правят с

...
Ремонтите на АЕЦ „Козлодуй“ ще могат да се правят с
Коментари Харесай

Ремонтираме АЕЦ Козлодуй“ с части от Шкода“

Ремонтите на АЕЦ „ Козлодуй “ ще могат да се вършат с елементи, доставени от чешката компания „ Шкода “ Това сподели в ефира на Българска национална телевизия атомният физик проф. Д-р Георги Касчиев.

Преди 2 седмици делегация на централата е била на посещаване в основния офис на чешката компания и са били изяснени опциите за доставки.

„ Нещата наподобяват доста обнадеждаващи. Български специалисти ще отидат и в АЕЦ „ Темелин “, където има същите блокове като нашите, с цел да се координират стратегиите и напъните на двете централи, с цел да се посрещнат те тези провокации (породени от войната - б. р.) “, сподели специалистът. Според него има гаранции з качеството на частите, тъй като „ Шкода “ е един обичаен производител на нуклеарно съоръжение и с доста добър имидж. Той напомни, че предходните доставени през 1990 година реактори и друго съоръжение за забатачения план за АЕЦ „ Белене “ са били създадени точно в Чехия

По думите му до момента „ Росатом “ и неговите подразделения до момента правилно са изпълнявали договорите си с българи. Според него обаче, както тази съветска компания и „ Газпром “ се явяват принадлежности в геополитическата тактика на Кремъл.

„ Стана ясно, че изключително при тази война би трябвало да се разнообразят доставките, както на свежо гориво, по този начин и аварийни елементи. Единият блок ще премине на гориво от различен снабдител ще премине евентуално от 2024 година, само че при изискване,че всичко върви наред с проучванията, доказващи естественото му потребление.

Дотогава в складовете на централата има заредено задоволително гориво за няколко години напред. Няма риск да се спре работата на реакторите заради неналичието му. Дори за тази година е доказана доставката на гориво за идващия месец, за пети блок, който ще бъде спрян след към 2 седмици за презареждане “, счита проф. Касчиев.

Той разяснява и проблемите с отработеното нуклеарно гориво, което би трябвало да се изпраща в Русия за специфична обработка. „ По принцип с ръководство на отработеното гориво имаме тежко завещание от ГЕРБ.

Хранилището за приблизително и нискоактивни боклуци, което трябваше да е готово 2015 година не е било направено. Пускът е отсрочен за 2020 година, само че и този период не е спазен. Сегашните разбори демонстрират, че ще бъде пуснато през 2024 година или през 2025 година

Относно хранилището за високоактивни боклуци са направени първични проучвания през 2010-2011 година, само че по-късно нищо не продължено. За това и там ще би трябвало се работи изначало. Освен това във връзка с отработеното гориво, след 2015 година е позволено въпиещо несъблюдение на условията на тактиката.

Вместо да се изпратят за преправка най-малко 240 тона, са изпратени 26,5 т. В резултат количеството на отработеното гориво вместо да понижава се нараснало с към 116 т. Вината е на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Причината е непросветеност и безнаказаност, без никакво подозрение.

Сега се вижда, когато изискванията са доста сложни да се възнамерява, дали ще може да се продължи съдействието с Русия, с цел да изпращаме отработеното гориво там, се вижда какъв брой безконтролно е постъпено. Сегашното управление на АЕЦ „ Козлодуй “, макар негласната възбрана на министър Петкова е взело нужните ограничения и превозването на отработено гориво е стартирано 2020 година и през 2021 година са изпратени 3 превоза.

За тази година са планувани също два за Русия. Получени са и съответните позволения от Европейската комисия. Имаме контракт с съветската страна. Засега корабите с отработено гориво, както и с аварийните елементи за нуклеарната енергетика са изключени от глобите на Европейски Съюз.

Много е евентуално още другия месец първият превоз за Русия да бъде сбъднат. Не е допустимо да се предвижда дали руснаците няма да откажат. Дори всички проекти да пропаднат има алтернатива до 2032 година ще можем да складираме остаряло гориво. Вторият вид е да се проведат договаряния с Франция за преработката му в техните фабрики “, сподели още проф. Касчиев.

Експертът напомни още, че тактиката за ръководство на горивото, най-вероятно заради безнаказаност, не е била осъвременена през 2020 година „ Още преди този момент е имало забележки от Европейска комисия за това, че в тактиката не са отразени доста от задачите на съответната евродиректива.

Поради невзетите е стартирано използване на наказателна процедура.

Има и втора нейна фаза и в този момент разработвайки новият вид на тактиката се стараем да почистим всички въпроси, тъй че да може да предотвратим последната фаза на наказателната процедура.

За „ Сега “ някогашният шеф на АЕЦ-а и ексшеф на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Валентин Николов сподели, че централата не е задръстена с отработено нуклеарно гориво. „ Отработеното нуклеарно гориво се транспортираше от АЕЦ-а от затворените 3-ти и 4-ти блок по съглашението с съветската компания „ Маяк “. То към този момент е изкарано и занесено.

През 2019 година се подписа съглашение за пети и шести блок, за което имаме позволение от Европейска комисия. Причината е, че по регламента на Европейски Съюз, нямаме право да транспортираме нуклеарно гориво отвън общността. Не знам какво количество е закарано в Русия от пети и шести блок, само че сигурно не е задръстено хранилището “, добави той.

По думите му, няма спиране на контактите с Курчатовския институт в научната област, само че обстановката си е проблематична, поради затруднените пътувания. Николов напомни, при преправка на отработеното гориво от него се извличат плутония и изотопите на урана, след което то се трансформира в остъклена маса и се връща в България.

По думите му обаче, до момента не е върнато нищо, тъй като няма подписано съглашение по какъв метод да се транспортира назад. Той удостовери и опцията за преправка на отработено нуклеарно гориво и във Франция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР