Ремонтът на Зимния дворец в София ще започне на 16

...
Ремонтът на Зимния дворец в София ще започне на 16
Коментари Харесай

Ремонтът на Зимния дворец ще започне в понеделник

Ремонтът на Зимния замък в София ще стартира на 16 октомври, заяви Министерството на младежта и спорта. Модернизацията на оборудването ще коства 4 млн. лв. без Данък добавена стойност.

От общата сума 3 млн. лв. са по контракт с обезпечен резултат (ЕСКО ДОГОВОР) за енергийна успеваемост, а 1 млн. лв. са отпуснати с 10-годишен заем за строително-монтажни действия.

На 25 септември за реализатор на публичната поръчка беше определен консорциум " Зимен замък 2017 " ДЗЗД, а на 9 октомври изтече срокът за обжалването, показаха от ММС. От министерството акцентират, че Зимният замък " не е бил обект на сериозна реорганизация от стартирането си в употреба през 1983 година ".

Ремонтът включва въвеждане на енергоефективни ограничения и строително-монтажни действия по главната и подготвителна зала на двореца. Целта е след ремонта разноските на електрическа енергия и топлоенергия да паднат с към 40%.

Графикът на работата е координиран с Българската федерация по кънки, а състезателите от националните тимове по фигурно пързаляне и шорттрек ще получат опция да организират подготовка в оборудването, допълват от министерството.

 Ремонтът на Зимния замък ще стартира в понеделник
© ММС

През 2016 година министърът на спорта Красен Кралев разгласи, че вместо плануваните в предишното огромни реконструкции ще се направи ремонт, с цел да бъде пригодено оборудването за подготвителен център.

" Тъй като не считаме провеждането на интернационалните надпревари за приоритет на страната, приготвяме ново задание за осъществяване на ремонт, който да приведе залата в подготвеност за осъществяване на тренировки и надпревари от държавния календар ", сподели тогава министърът.

По времето на кабинета " Орешарски " тогавашният състезателен министър Мариана Георгиева се опита да прокара поръчка за реконструкцията на Зимния замък за 50 милиона лв., а за реализатор беше определен консорциум с водеща компания " Главболгарстрой ".

Поръчката беше спряна на финалния стадий от служебния състезателен министър Евгения Раданова през 2014 година Впоследствие екипът на Кралев довърши правосъдната борба за анулацията й. През април 2015 година Върховният административен съд дефинитивно постави завършек на сагата.

 Ремонтът на Зимния замък ще стартира в понеделник
© Надежда Чипева, Капитал

След половин година закъснение и по-точно формулиране на заданието държавната компания " Академика 2001 ", която стопанисва обекта, пусна нова процедура за 35 милиона лв.. Това беше сумата, отпусната за ремонт от държавното управление на Орешарски.

Този път поръчката беше анулирана още на стадий подаване на предложения по категорично гледище на Бойко Борисов, откакто министър председателят бил осведомен, че някои от неуместните в този миг компании като " Джи Пи груп " и " Водстрой 98 " са показали интерес.

Като претекст за прекратяването на поръчката " Академика 2011 ", чийто принципал е спортното министерство, разгласи непредоставени документи за обследването за енергийна успеваемост на залата, която се намира в Студентски град.

Само месец по-късно кабинетът трансферира парите за Зимния замък за реорганизация на зала " Арена Бургас ". Строител на залата в Бургас обаче е консорциум с присъединяване на същата тази " Водстрой 98 ", свързвана с депутата Делян Пеевски.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР