Ремонтът на централната част на Видин е необходим, а от

...
Ремонтът на централната част на Видин е необходим, а от
Коментари Харесай

Огнян Ценков: Ремонтът на центъра на Видин е необходим заради корозиралия водопровод и овехтялата настилка

Ремонтът на централната част на Видин е нужен, а от плана няма по какъв начин да се открадне. Това сподели за предаването „ Хоризонт за вас “ кметът Огнян Ценков във връзка сигналите на поданици, че мраморните настилки на площада се унищожават.
" Това е план който е почнал преди 7 години - 2011 година. Той е по оперативна стратегия „ Региони в напредък “. Осъществени са публични разисквания, има решение на общински съвет… Цялостна реорганизация на централната пешеходна зона е нужна ".

Водопроводът, който зарежда централната градска част с питейна вода е изработен преди към 40-50 години и е мощно корозирал, посочи кметът и акцентира, че това прави ремонтните действия извънредно нужни. Мраморната настилка също е овехтяла и това изисква намеси в дълбочина. На места са компрометирани и отводнителните канализации, което е причина за неприятна миризма в града:

„ Плочките  се демонтират без да се чупят. Тези, които са здрави се поставят на дървени палета, които се транспортират и предават на чиновник на община Видин от компанията реализатор. В региона на остарялото отделение сме оградили една огромна повърхност, поставили сме видеонаблюдение.  Увреденият материал от счупени плочки, бетонова настилка  -- имаме дробилна машина, която ги надробява на дребни частици и, в следствие, като каменно-трошена настилката, ще бъдат употребявани за полагане като баластриране в обитаемоте места на община Видин. Здравите плочи ще бъдат употребявани на територията на община Видин “.

Стойността на плана е близо 12 млн. лв., а община Видин взе участие в него с 560 000 – за замяна на водопровода, добави кметът и акцентира, че не целият център е разкопан, каквито изказвания има:

„ Подходихме по осъществяването на този план на стадии и на обособени елементи, тъй че да не се затруднява работата на комерсиалните обекти и прекосяването на жителите. Възможно в най-кратък интервал от осъществяването на плана ние ще създадем това стеснение на хората. Ще се възползваме и от почивните дни, с цел да минимизираме времето, когато няма да имат достъп до техните търговски обекти “.

Ценков не се съгласи с изказванията на слушатели, че градът не се почиства добре и позволи, че става дума за единични случаи:

„ Откакто аз съм кмет на община Видин, действието има съществено повишение в качеството на разчистване на града.  При нас почистването е смесена активност. Служителите, които почистват, са общински чиновници. Ние нямаме техника, с която почистваме - 6 сметосъбиращи машини. Постепенно желаеме да набавим и техниката, която е нужна, и цялостната активност да стане общинска. Наеме съдове за сметосъбиране - имаме 1000 съда от 1100 литра – контейнери - и 5000 кофи от 240 литра. Възможно е някъде да не е почистено, да има такива моментни проблеми, само че когато се подават сигнали се реагира “.

Кметът регистрира, че градската администрация е реагирала на няколко сигнала за нелегално строителство на гаражи в комплекс „ Петко Каравелов “, където са премахнали 3 бетонни кафези и една от метал:

„ Осъществяват се инспекции от комисия по териториално селищно устройство. Естествено, когато има нелегално строителство и вероятно няма опция то да бъде узаконено според настоящото законодателство, прекосяваме към унищожаване на тези противозаконни градежи “.

По мотив сигнал от Бяла Рада, че пътят към гробищния парк на селото, което е ситуирано на хълм, е в неприятно положение, Цеков регистрира, че на кмета на селото е възложен фрезован материал от ремонтирани асфалтови пътища във Видин. Кметът на Видин е изпратил стимулирано искане до министъра на финансите от бюджетния остатък от над 2 милиарда лв. да бъдат обезпечени 3 милиона за асфалтиране на улици и пътища от четвъртокласната общинска пътна мрежа:

„ С моя заповед е образувана комисия, която е предходна по всички обитаеми места и кметовете на съответното място са дали улиците, които би трябвало да бъдат асфалтирани и ремонтирани или би трябвало да им бъде направено баластриране “.

Относно сигнал за неналичието на кофи за боклук в квартал „ Нов път “, кметът сподели, че в квартала има 23 контейнера по 1100 литра и 110 кофи от 240 литра.

Общината е продала над 100 имота на жителите в квартал Нов път,  с цел да могат жителите му да узаконяват постройките си и да имат партида за ток и за вода, сподели още Огнян Ценков.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР