Ремонтът на столичното Ларго трябва да бъде разследван и случаят

...
Ремонтът на столичното Ларго трябва да бъде разследван и случаят
Коментари Харесай

Прокуратурата отмени отказа за разследване ремонта на Ларгото. Ало, Банов отива Брюксел

Ремонтът на столичното Ларго би трябвало да бъде разследван и казусът да бъде пратен на Европейската прокуратурата.

Това оказва се от разпореждане на прокурор Емилия Пашалиева от Апелативната профилирана прокуратурата, с което е анулиран отводът на долната инстанция да не проверява сигнала на евродепутата Елена Йончева. Постановлението е от 19 юли и за него оповестява " Медиапул ".

Прокурор Пашалиева написа, че долната инстанция е отказала да се съобрази с рекомендациите и отчета на Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ), както и с напътствията на Върховната прокуратура.

Отказите за формиране на дело са обжалвани от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, а инспекциите започнаха по сигнал на Елена Йончева. Миналата година служебният министър на културата Велислав Минеков разгласи, че ще подаде сигнал за ремонта до европейската прокуратурата (тя стартира работа през лятото на 2021 г.), само че явно това не се е случило.

Ремонтираното Ларго в центъра на София, което се намира сред постройките на президентството и държавното управление, беше намерено през 2016 година, като в обновяването му бяха вложени 15 млн. лв. от Европейски Съюз и държавния бюджет. Процедурата по желание на реализатор за ремонта беше открита през юни 2014 година по време на тогавашния министър на културата Петър Стоянович. Но поради разтърсвания във властта (в края на юли 2014 държавното управление на Пламен Орешарски подаде оставка) поръчката се забави. В последна сметка завоюва консорциумът " Антична Сердика ", в който влизат компаниите " Пътстрой - Варна ", " Реставрация ", " Пътища и мостове " и " Финанс груп 2013 ".

През 2019 година избухна скандал, откакто единствено три години след ремонта се появиха течове и разместени плочки.

Тогава се разбра, че Боил Банов в качеството си на заместник-министър на културата е опростил най-малко 700 хиляди лева на компанията строител. Информацията бе публикувана от депутата от Българска социалистическа партия Елена Йончева, която приложи като доказателство записи на три диалога на Банов от 2016 година, в които той изяснява по какъв начин би трябвало да нагласят документите, с цел да не заплаща компанията санкция за забавяне в осъществяването на предоставените работи.

Скандалът закупи популярност под името " Ало, Банов съм ".

В последна сметка, откакто държавното обвиняване отхвърли да образува досъдебно произвеждане против министъра с претекст, че липсват данни за осъществено закононарушение, парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " внесе сигнал в ОЛАФ.

От инспекцията стана известно, че поради нередности и евентуални злоупотреби, финансовият резултат върху бюджета на Европейски Съюз е за над 4 320 807 евро (без ДДС). По думите на Минеков ОЛАФ предлага да се търси отговорност от трима министри от предходното ръководство и един кмет.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР