Ремонтът на ПАВЕЦ Чаира може да струва 2 млрд. лева.

...
Ремонтът на ПАВЕЦ Чаира може да струва 2 млрд. лева.
Коментари Харесай

Ремонтът на ПАВЕЦ “Чаира“ може да струва 2 млрд. лева

Ремонтът на ПАВЕЦ " Чаира " може да коства 2 милиарда лв.. Това заяви служебният министър Росен Христов по време на днешния парламентарен надзор. 
Прочетете още
" Към момента всички хидроагрегати на помпено-акумулира водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) " Чаира " са отвън енергийната система. Централата не работи и не се знае какъв брой ще коства евентуалният ремонт, защото не е ясно какво тъкмо би трябвало да се ремонтира ", сподели той. 

Министър Христов съобщи, че мащаба на бедствието е огромен, а планът е комплициран. Работи се по изработката на детайлни разбори и определяне на казуса. 

" Има комплицирани механически проблеми, свързани с разбора на аргументите за повредата ", съобщи Христов. 

Министър Христов напомни, че след рехабилитация на централата при пусковите работи на 22 март 2022 година се случва случай, при който са спукани 8 от 10 стационарно направляващи лопатки на спирална камера на турбината. На 8 април тази година е получено писмо от консорциума, който е правил рехабилитацията, че би трябвало да се отсрочат водните проби на водноагрегат 3. На 31 май е получен отчет от образен оглед на всички спирални камери на ПАВЕЦ " Чаира " с рекомендация от консорциума за спомагателни разбори за положението им.

" В момента се водят няколко следствия ", добави Христов.

Процесът по определяне на аргументите за случая включва голям брой високотехнологични проби, в това число и проба от метала. Очакват се анализите от тези резултати. След това ще се направи компютърен модел, който да покаже положението на тези лопатки. Резултатът от анализите ще даде отговор по какъв начин ще се продължи работата в ПАВЕЦ " Чаира " - дали ще е нужен цялостен ремонт, или ще може да се продължи работата по различен метод, написа Българска телеграфна агенция

" Това оборудване е извънредно значимо за българската енергетика ", посочи Росен Христов.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР