Ремонтът на моста на Кольо Фичето при Бяла край Русе

...
Ремонтът на моста на Кольо Фичето при Бяла край Русе
Коментари Харесай

Ще се провали ли ремонтът на моста на Кольо Фичето при Бяла

Ремонтът на моста на Кольо Фичето при Бяла край Русе може да се провали, в случай че финансовите параметри на плана не бъдат преизчислени. Заради скока на цените на строителните материали, компаниите отхвърлят да стартират работа. От Общината се надяват контрактуваните 8 милиона лв. европейско финансиране да не бъдат изгубени.

Каменният мост над река Янтра, съграден от занаятчия Кольо Фичето, е приет за архитектурен шедьовър с национално културно значение. Той обаче от години се разрушава и дълго време не се откриха пари да се ремонтира това неповторимо оборудване, устояло близо 150 години на естествените стихии. И когато планът за реставрацията му най-сетне получи европейско финансиране, още веднъж се появи проблем.

" Цената на арматурата е поскъпнала в пъти. Преди година беше към стотина лв., в този момент е 250-280 и я няма. Тука има също доста алуминиеви детайли, стоманени детайли, структури в музейната част. И просто се получиха едни несъответствия, освен тука, във всички европейски планове ", сподели Димитър Славов, кмет на Община Бяла

А планът е доста упорит мостът на Кольо Фичето да бъде реставриран, да има 3D мапинг шоу, да се построи музей, посетителски център, с цел да стане привлекателно място освен беленчани, само че и за туристите. А локалните и в този момент постоянно идват на моста, тъй като е значима част от традициите на общността.

Кметът на Община Бяла Димитър Славов обаче има вяра, че ще срещне схващане и поддръжка от страна на страната.

" Общината към този момент се е заела с заем милион и половина. Ако не се индексират сходен вид европейски планове сред 30-40 %, стават на практика неизпълними. И се надяваме да се откри формула ", сподели той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР