Ремонтът на къщата на Райна Княгиня в София е на

...
Ремонтът на къщата на Райна Княгиня в София е на
Коментари Харесай

На финалната права: Къщата на Райна Княгиня може да отвори като музей още тази година

Ремонтът на к ъщата на Райна Княгиня в София е на финалната права. Очакванията са тя да отвори порти като музей още тази година.

Снимка: bTV

В къщата в столичния квартал „ Банишора “ Райна Княгиня е живяла от 1909 година до гибелта си през 1917 година

„ В момента къщата се реставрира и консервира, т.е. оптимално е непокътнат истинският дух, истинските настилки. Всичките дограми, които са заменени, са дървени, солидни, с цел да могат оптимално да наподобяват “, сподели кметът на регион Сердика Момчил Даскалов.

Каква ще бъде ориста на парцела?

Свързваме Райна Княгиня на първо място с Панагюрище, само че активността ѝ след Освобождението е също толкоз значима. В София тя става първата българска акушерка с тапия и обслужва гратис по-бедните българи в селата.

Снимка: bTV

В реновираната къща децата ще научат, че Райна Княгиня освен е ушила знамето за Априлското въстание, а е трансформирала постройката в София в център на щедрост. Къщата не е  благосъстоятелност на Райна Княгиня, само че около името ѝ става толкоз известна.

На 29 юли ще се навършват 102 години от гибелта на Райна Княгиня

Предвижда се на първия етаж да има експозиция, а на втория зали, в които да се организират конференции, образования и открити уроци по история.

Снимка: bTV

Къщата на Райна Княгиня е общински парцел и беше в окаяно положение. През 2015 година стана монумент на културата, а общината отпусна пари за реконструкцията, която към този момент е към своя край.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР