Ремонтът на 11 пътни отсечки с обща дължина близо 200

...
Ремонтът на 11 пътни отсечки с обща дължина близо 200
Коментари Харесай

АПИ обяви обществени поръчки за основен ремонт на близо 200 км пътища

Ремонтът на 11 пътни прави с обща дължина близо 200 км в областите Варна, Бургас, Стара Загора, Хасково, Видин и Смолян ще започва през тази година. Агенция „ Пътна инфраструктура “ разгласи публичните поръчки за избор на реализатори на строително-монтажните работи /СМР/ за главен ремонт на секторите. Сред тях са трасета, препоръчани от жители за включване в ремонтната стратегия на АПИ за 2022 година, като Дюлинския проход,  който е най-кратката връзка сред общините Варна и Бургас през Стара планина и е различен маршрут на първокласния път І-9 Варна – Бургас. Ще стартира ремонтът на правите Росен - Веселие - Ясна поляна и Маринка - Визица в област Бургас, както и на пътя Раброво - Периловци - Шишенци в област Видин, за които жителите също са изпратили оферти.

АПИ завиши условията към изпълнителите на строителството и строителния контрол както по време на ремонтните действия, по този начин и в гаранционния интервал по-късно. Целта е да се подсигурява качествено осъществяване на строително-монтажните работи.

Предвидено е ново обвързване на строителния контрол да разполага с акредитирана строителна лаборатория, друга от тази, която ще употребява строителят. Целта е консултантът да прави наложителни лични проби, изпитвания и контролни инспекции по време на осъществяването и приемането на строителните действия.

Предвиден е и двойно по-дълъг гаранционен период на пътните работи – 6 години, вместо досегашните 3 години. През гаранционния интервал ще се правят с изключение на постоянните инспекции на възложителя – Агенция „ Пътна инфраструктура “, също по този начин и наложителни инспекции два пъти в годината. При определяне на механически неточности и несъответствия в документ за осъществени СМР, утвърден от надзора и предаден за дефинитивно утвърждение и разплащане на възложителя, ще може да се постановат наказания и на строителния контрол.

На строителния контрол в допълнение е вменено да съгласува и управлява краткотрайната организация на придвижване с оглед повишение на сигурността по време на строителството.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР