Ремонт на старинен мост във Великотърновско. Съоръжението е на 3

...
Ремонт на старинен мост във Великотърновско. Съоръжението е на 3
Коментари Харесай

Ремонт на 300-годишен мост възмути великотърновци

Ремонт на древен мост във Великотърновско. Съоръжението е на 3 века и е употребявано за модел от Кольо Фичето за изработката на моста в град Бяла, заяви Нова телевзия.

Известният като Старият мост над река Белица, се намира в прилежащия град Дебелец. Той бе съществено обиден при едно от наводненията преди няколко години и това наложи реституция на носещите подпорни колони, парапетите и настилката. Реставрацията към този момент е осъществена. Според хората определените модерни материали обаче са напълно несъвместими.

Според кмета на Велико Търново, Даниел Панов, в ремонта на остарелия мост няма нищо неправилно.  " Каменното оборудване е на повече от три века и е възобновено с материали и по метод, който след патиниране на камъка резервира достоверността му ", написа Панов в профила си във фейсбук.

Старият мост в Дебелец е едно от най-старите сходни каменни уреди в района. Според едно от преданията той е издигнат от именития занаятчия строител Уста Колю Фичето. В реалност обаче мостът е на повече от три века. Той е издигнат към 1678 - 1679 година като съгласно историците е по-вероятно да е послужил на Фичето за модел при градежа на известния му мост над Янтра, край Бяла, Русенско. Това се удостоверява и от легендата, съгласно която при започване градежа на моста, локалният османски бей заплашил майстора, че в случай че мостът бъде съборен от придошлите води, ще заповяда на джелатите си да му отрежат главата. Мостът бил изработен толкоз здрав, че устоял на наводненията през 1790, 1883, 1858 и 1897 година и на земетресенията от 1833, 1848, 1894 и 1913 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР