Ремонт на ремонта организира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в

...
Ремонт на ремонта организира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в
Коментари Харесай

Без да е депутат, Борисов ремонтира на живо Изборния кодекс

Ремонт на ремонта провежда водачът на ГЕРБ Бойко Борисов в Изборния кодекс. След като правната комисия заседава съвсем цяло денонощие от през вчерашния ден следобяд до ранните утринни часове през днешния ден и по самодейност на неговата партия прокара голям брой фрапантни ремонти в изборните правила, през днешния ден към 10 часа Борисов се включи онлайн от централата на ГЕРБ, нахока депутатите си и им „ предложи “ при окончателното гласоподаване на кодекса в пленарната зала да се откажат от множеството текстове.

Сред тях бе връщането на хартиената бюлетина, преустановяване на опцията за електронно отчитане на резултатите от машинното гласоподаване, изтриване на опцията за основаване на избирателен регион в чужбина, повдигане на прага за основаване на изборна секция зад граница от 40 на 100 заявки, закриване на Обществения съвет към ЦИК.

По-голямата част от тези оферти се появиха изненадващо в последния миг преди второто гласоподаване в комисия на среднощното съвещание. Инициатор на множеството бяха точно депутатите от ГЕРБ, а текстовете минаваха с поддръжката главно на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. През последните месеци това трио от партии се прочу като „ хартиената коалиция “, само че взетите решения на денонощната комисия излязоха надалеч оттатък предстоящото връщане на напечатаните бюлетини.

С появяването си на ексклузивен онлайн брифинг Борисов на процедура обезсмисли всички 24-часови старания на личните си депутати и цялата правна комисия.
Упрекът и молбата ми е да не бързат. Нищо не постанова подобен драматизъм. Ние напън за хартиена бюлетина нямаме. Искаме почтеност и правдивост. Ние победихме на тези избори за следващ път с техния избирателен Кодекс, с техните машини за гласоподаване, с техния вътрешен министър.
Бойко Борисов, ръководител на ГЕРБ

От рекомендациите му стана ясно, че ГЕРБ евентуално ще отстъпи от всичките си към този момент гласувани в комисия оферти като се изключи едно – връщането на хартиената бюлетина като равноправно средство за гласоподаване наред с машините. На самите машини Борисов не вярвал. Той попита за какво в Германия са се отказали от бюлетината, а в Съединени американски щати публичното мнение по тематиката е 50:50. 
 Boyko Borissov Заедно с Бойко Борисов на живото му включване се появиха ръководителят на ПГ ГЕРБ Десислава Атанасова и ръководителят на правната комисия в Народното събрание Радомир Чолаков. Те не взеха думата.
„ Район „ Чужбина “ – оставете го! “, разпореди още той на хората си в Народното събрание. И добави: „ Тези, които живеят и работят за непознати стопански системи ли ще избират ръководството тук? Движение за права и свободи ще са най-облагодетелствани от този регион, само че щом Политическа партия и сътрудниците не схващат това, оставете региона. И без това през няколко месеца харчим по 100 милиона за избори “.

Малко преди изявата му „ Продължаваме промяната “ откриха съвещанието на Народното събрание с декларация против стахановското съвещание на правната комисия и признатите от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи текстове.

" Това, което се случи тази нощ, беше един фарс, нямаше нищо общо с парламентаризъм. Това беше една насмешка, в която всички маски паднаха. Това беше нахлуване против демокрацията, дотук с улеснението на гласуването ", съобщи ръководителят на парламентарната група Андрей Гюров.
Това е офанзива против българските жители, прогонени от вашето ръководство да търсят бъдеще в Европа. Хартиената мафия мина през Изборния кодекс.
Андрей Гюров, ръководител на ПГ " Продължаваме промяната "

Гюров изясни, че с прокараните нови текстове машините за гласоподаване на процедура ще се трансфорат в принтери на разписки, които след това ще се броят на ръка в Секционните комисии.

„ Те са измислили тази скица, старите партии, партиите от статуквото, към които през вчерашния ден публично се завърна и Българската социалистическа партия. Тази борба не завърши тази нощ, нито ще завърши тук в зала, тя ще продължи на улиците “, безапелационен е Гюров.

След изявлението му парламентарните групи на Политическа партия и „ Демократична България “ напуснаха съвещанието измежду викания и крясъци от залата. И оповестиха, че няма да се връщат до влизането на Изборния кодекс за дефинитивно гласоподаване в пленарната зала.
 Hristo&Andrey Христо Иванов и Андрей Гюров в диалог преди да изоставен пленарната зала и да разгласят протест на съвещанието. Снимка: БГНЕС
„ Мафията напуща “, изпрати ги водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

Демократична България приканиха Българска социалистическа партия да отдръпват законопроекта си за хартиената бюлетина и дадоха обещание в подмяна да създадат същото със своите промени.
Да стартираме разговор на чисто. Ако желаете да си намерите мотив да участвате в болшинство на реванша – ваше право. Това Народно заседание стартира с обети за разговор. Но разговорът не е смокиново листо да вършиме това, което сте си решили.
Христо Иванов, съпредседател на " Демократична България "

По думите на Иванов среднощното съвещание е било проява на мощ от страна на ново болшинство, което „ е готово да си завземе властта посредством избори “.

Кирил Петков отиде по-далеч и заплаши Българска социалистическа партия, че „ Продължаваме промяната “ няма да взе участие в договаряния за съдружно държавно управление с тях, в случай че не се откажат от хартията.

„ Ние вземаме рационални решения с рационални причини. Тон на истеричния диалог дадоха Политическа партия и Демократична България – партиите, които си залепиха етикетите „ проевропейски “. Те оспорват европейската демокраця, тъй като на никое място в Европа не се гласоподава с машини “, отговори им Корнелия Нинова. Тя попита Политическа партия и Демократична България за какво си разрешават да титулуват Българска социалистическа партия партия на статуквото и да я пришиват към ГЕРБ и Движение за права и свободи, само че в това време не се гнусят да гласоподават дружно с последните две политически сили за оръжие в помощ на Украйна и покупка на нови бойни самолети.
Политическа партия не желаят диалози с Българска социалистическа партия за държавно управление. Тяхна воля. Но да се знае от българския народ по какъв начин те и Демократична България провалят по този метод пътя към битката с режима, против който от години се борим.
Корнелия Нинова, ръководител на Българска социалистическа партия

Нинова на собствен ред се включи в наддаването – в случай че Христо Иванов и Кирил Петков желаят Българска социалистическа партия да отдръпна своя проектозакон за промени в Изборния кодекс, то Политическа партия и Демократична България на собствен ред да си отдръпват предлагането за даване на оръжия за Украйна.

Последното обаче към този момент е дефинитивно гласувано от пленарната зала.
 Kornelia Ninova Корнелия Нинова и цялата ПГ на Българска социалистическа партия дават отговор на Кирил Петков и Христо Иванов. Снимка: БГНЕС
В знак на митинг против цялата сага „ Демократична България “ провежда митинг против среднощното пренаписване на Изборния кодекс за на следващия ден (18.11) вечер.

„ Хартиената коалиция “ ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия направиха безусловно атентат против свободните и почтени избори “ , се споделя в позицията им, с която приканват обществото да се включи в демонстрацията.

Промени в изборните правила се одобряват в съвсем всеки парламент и те най-често са свързани с напрегнати и продължителни съвещания, кавги и голям брой обвинявания. За първи път обаче се случва съвещание на комисия да продължи през цялата нощ.

Същото очакване има и към пленарното съвещание, което дефинитивно би трябвало да реши кои промени ще се запазят и кои ще бъдат отхвърлени.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР