Религията може да опиянява и изпадането в маниакални състояния често

...
Религията може да опиянява и изпадането в маниакални състояния често
Коментари Харесай

Монахът, който се самоуби, за да стигне до просветлението

Религията може да опиянява и изпадането в маниакални положения постоянно се прерязва с някои специфични сказания, които припомнят, че прекомерните светци най-после губят своето въздействие. Един случай в Тайланд ни демонстрира, че будизмът също може да изпадне в крайности, въпреки и тъкмо това философско придвижване по-рядко да взема решение и да упорства за някакви догматични правила. Говорим обаче за Тайланд, тъй като точно там духовник показва доста новаторско решение и нов способ да се извиси колкото се може по-високо, чудите се по какъв начин? Въпросният просто решил, че може да отреже главата, като за задачата даже основава специфична гилотина.

Историята на Тамакорн Вангпреча е повече от забавна, само че една доста значима детайлност ще ни впечатли още повече, откакто видим, че на 68-я си рожден ден е решил да сглоби самоделна гилотина, с чиято помощ да направи идната стъпка към извисяването, само че също така да последва образеца на господ Индра, който апропо е описван точно с човешко тяло и глава, която се държи в ръка. Според племенника на Тамакорн, това бил метод да се омилостиви Буда, откакто открива тялото на чичо си в храма Ват Фу Хин в Североизточен Тайланд. Монахът оставя даже писмо, в което изяснява аргументите за осъществяването на делото. В религията, самоубийството продължава да се счита за смъртен грях, само че при будистите, в случай че душата се дава като подарък, то в идващият живот, тялото ще подхожда по-сериозно на неговото духовно израстване.

Будистите постоянно са вярвали, че прераждането е обезпечено, прочее тъкмо като траките, като постоянно продължавали развиването си от нагоре. Вангпреча познавал религията и сказанията, служи в храма още от 11-годишна възраст и напълно скоро разкрил проектите си на други свои събратя. Макар и някои да останали смутени от думите му, не очаквали, че гилотината към този момент била създадена и решили да не обръщат толкоз внимание, а и дано не забравяме, че когато един човек направил такава жертва в единия живот, получавал повече шанс в идващия, най-малко това също е част от будизма.

Ако си спомняте великата фотография на самозапалилия се будист през 1963 година, страданието там идва с митингите против Виетнамската война и забраняването на придвижването. Самоубийството се прави, откакто някои управляващи във Виетнам декларират, че липсват мъченици, с цел да може да се практикува като вяра и поклонниците намерили най-точното допустимо решение. Това обаче е политическата форма на митинг, до момента в който при Вангпреча е по-религиозно решение, което се концентрира върху прераждането. Будистите постоянно избират да дават клетви, да се молят по-дълго или да пазят безмълвие. Добрите каузи също по този начин се считали и за добра карма, която още веднъж щяла да се изплати в идващия живот.

След като монахът се самоубива, по традиция никой не плаче за мъртвия, въпреки всичко се приказва, че той не е починал, просто се е преродил в идващия си живот и няма потребност от горест. На погребението идват към 300 души в същия храм и мнозина имат желанието не просто да се преклонят към монаха, само че и да покажат почитание и да оказват помощ за самото заравяне – нормално тялото се обработва, като главата се погребва в обособен ковчег. Освен фенове и поклонници, някои осъждат и малко по-остро самата концепция. Националният Будистки офис назовава дейностите на Вангпреча – частни каузи, откакто самият той е дал отговор за какво се самоубива. Нещо повече, по-късно даже излизат с изказване, че доброволното самоубиване, дружно с черната магия и заклинанията, не са част от будистките учения и се предлага на всички фенове да се постараят да я заобикалят.

Властите в Тайланд също са на мнение, че би трябвало да напомнят, че сходни каузи е редно да се лимитират, вместо да се хвалят. Заради саможертвата на този духовник, през идващите месеци цялостен Тайланд ще предстои на инспекция, въпреки всичко някой е трябвало да обърне внимание. Националният офис още веднъж припомня, че добра карма се прави благодарение на щедрост и и предложение на птици, само че няма да е такава при възможното обезглавяване. Просветлението може да бъде реализирано и по други способи.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР