Религията има значение в изборите в САЩ. Американските бели евангелски

...
Религията има значение в изборите в САЩ. Американските бели евангелски
Коментари Харесай

The Tablet: 4% от католиците ще определят победителя на президентските избори в САЩ

Религията има значение в изборите в Съединени американски щати. Американските бели евангелски християни непропорционално гласоподават за републиканците, до момента в който нехристияните преобладаващо гласоподават за демократите, написа английският католически портал The Tablet. Но когато Джо Байдън стана вторият католик, спечелил Белия дом през 2020 година, той получи единствено към половината от гласовете на своите единоверци. Това разделяне на гласоподавателите католици им разрешава да играят решаваща роля в деня на изборите.

Много американски католици поддържат Републиканската партия заради споделени възгледи по обществени въпроси, като абортите, изяснява специалистът от Джорджтаунския университет Ким Даниелс. Католическите епископи в Съединени американски щати клонят към републиканците от 70-те години на предишния век, когато демократите започнаха да поддържат правото на аборт, а републиканците започнаха да им се опълчват.

В резултат на това, споделя Дейвид Гибсън, шеф на Центъра за вяра и просвета към университета Фордъм, вярващите в Америка като цяло, както и католиците в частност се управляват от партийната си обвързаност и преданост доста повече, в сравнение с от религиозната си традиция.

Преплитането на вътрешни политически стратегии и религиозни доктрини се случва, когато страната необятно се поляризира сред тези, които живеят в огромни постиндустриални столични региони с високо образовано население, мощни районни стопански системи и либертариански обществени полезности, и тези, които живеят в дребни градове и селски региони, където селското стопанство, производството и минната промишленост в миналото са основали динамична стопанска система и където обществените полезности са по-традиционни.

В градове като Ню Йорк, Бостън, Атланта, Чикаго, Сан Франциско и Сиатъл проведената набожност няма културното значение, което е имала в миналото, и възходящият брой на „ нетитулните “ вярващи, т.е. тези, които нямат характерна религиозна принадлежност съответствува с доминирането на Демократическата партия.

В неголемите градове в Североизтока и Средния Запад, преживяващи тежки времена, католическите и некатолическите гласоподаватели от работническата класа, които в миналото са били ядрото на Демократическата партия, започнаха да се пренасочват към републиканците още при Роналд Рейгън и също по този начин се оказаха мощно възприемчиви към анти-имигрантската популистка позиция на Доналд Тръмп.

Въпросът за абортите се трансформира в паметен въпрос измежду гласоподавателите от работническата класа с по-традиционни полезности и по-малко розови стопански очаквания от тези, живеещи в проспериращи градове и покрайнини.

Въпросите за правата на гейовете и транссексуалните, либерализирането на имиграционните закони и политиките за изменението на климата вбиха чеп сред работническата класа и демократите. Още по-лошо, по време на президентството на Бил Клинтън и Барак Обама, демократите неведнъж облагодетелстваха Уолстрийт, преследвайки неолиберални стопански политики, които обогатиха към този момент богатите, преразпределиха работните места към чужбина и не осигуряваха задоволително финансиране на работите, които служат за общото богатство.

Друга динамичност, която оказа надълбоко влияние върху католиците, е изменящата се демография на самата католическа черква. „ Киселинността “ на секуларизацията разяжда доста църкви; единствената причина, заради която католиците не престават да съставляват толкоз огромна част от американския електорат, е притокът на латиноамерикански имигранти, които са преобладаващо католици. Това от своя страна кара католическия избор да варира доста в другите щати.

Професорът по политически науки от Университета на Източен Илинойс Райън Бърдж показва, че католическите политически пристрастия варират доста според от района. Например в Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания, делът на демократите - католици е надлежно 43%, 43% и 45%. В Невада – 50%, в Аризона – 48%.

Тези разлики от пет до седем процентни пункта сред щатите могат да бъдат решаващи в деня на изборите. Освен това расовият състав на католиците е радикално друг. В Уисконсин 86% от католиците са бели, в Аризона спада до 51%, а в Невада става 46%.

Латино - католиците, които доминират в югозападните щати, са по-склонни да гласоподават за демократите, в сравнение с белите католици, само че Тръмп също реализира облаги измежду латиноамериканците от работническата класа. През 2020 година той усили каузи си измежду чернокожите и латиноамериканските гласоподаватели от работническата класа надлежно с 6% и 18%, макар че част от този напредък евентуално се дължи на възходящия брой латиноамериканци, които са напуснали католическата черква и в този момент се разпознават като евангелски християни.

Мнозина осъждат поляризацията, която е засегнала нацията и е проникнала в Църквата, само че никой не знае по какъв начин да поправи всичко. Всъщност за католиците позицията даже стартира да дефинира еклезиологичните възгледи. Голяма част от американската съпротива на папа Франциск са тези, които поддържат Тръмп.

Мненията на папата по въпросите на миграцията, околната среда или бедността имат по-малко значение от опозицията против Демократическата партия и лоялността към някогашния президент на Съединени американски щати. В същото време някои католици - демократи прекомерно явно не обръщат внимание на крайните политики на администрацията на Байдън във връзка с абортите.

През последните години ориста на спечелилите в изборите се решаваше с изчезващо дребни преднини. Така щабовете на политиците ще се опитат да употребяват всички вероятни способи за привличане на гласоподаватели. Националният комитет на Демократическата партия към този момент сътвори група „ Католиците гласоподават за общото богатство “, която организира онлайн национална среща преди речта на Байдън за положението на Съюза.

Републиканската организация Catholic Vote интензивно се пробва да записва нови гласоподаватели, които ще поддържат Тръмп. Въпроси като военната поддръжка за Украйна могат да провокират отзив в украинските и полските общности в Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин.

В тези смутни времена католическата черква може да бъде източник на непоклатимост и безкористна мъдрост. Вместо това Църквата е също по този начин разграничена, както и страната. Парадоксално, само че тъкмо по тази причина католиците ще изберат кой да бъде новият наемател на Белия дом: гласоподавателите - католици са разграничени поравно сред партиите. 48% евентуално биха подкрепили Байдън и 48% евентуално биха подкрепили Тръмп. Останалите 4% ще бъдат решаващи, само че техният избор може да има прекомерно малко общо с тяхната религия.

Превод: Европейски Съюз

Източник: ИА РЕКС

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед25786Д-р Румен Петков: Никоя власт не може да бъде спокойна и постоянна, когато четири пети от нацията я презира!Алтернативен Поглед94992Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед97870Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед49116Недялко Недялков: Ние сме заложници на зависимостите на двама души - на Пеевски и на БорисовАлтернативен Поглед23247Недялко Недялков: ГЕРБ стачкува против себе си! Няма съпротива - тя играе напълно в дневния ред на властта!Алтернативен Поглед164511Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед128450Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед97870Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед95791Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАлтернативен Поглед94992Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен спор  CRO Online - </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР