Религиозната полиция на талибаните в Афганистан е наредила на всички

...
Религиозната полиция на талибаните в Афганистан е наредила на всички
Коментари Харесай

Талибаните забраниха на шофьорите на таксита да возят жени, които не носят хиджаб

Религиозната полиция на талибаните в Афганистан е наредила на всички водачи да не пускат музика в колите си и да не качват пътнички, които не съблюдават ислямския метод на обличане, заяви ДПА.
Разпореждането е публикувано в листовка със препоръки. Говорителят на талибанското министерство за поощряване на добродетелта и битка с порока, Мохамед Садик Акиф, удостовери достоверността на рекомендацията пред ДПА в неделя.
В писмото на министерството се приканват водачите да не качват пътнички, които желаят да пътуват на повече от 72 км, в случай че не ги съпровожда мъж. То също по този начин подрежда на водачите да вършат почивки за молитва и поучава хората да си пуснат бради.
Афганистанският академични учител Харун Рахими разкритикува директивата на талибаните, заявявайки, че тя значи, че таксиметровите водачи на процедура ще бъдат в положение да управляват дамите и тяхната подвижност. Според него това ще сътвори благоприятни условия за тормоз и ще направи публичните места рискови за дамите.
"Мюсюлманските дами са учени, водещи фигури на промишлености и политически водачи по целия свят ", написа Рахими в поредност от туитове. Той и други чиновници на Американския университет в Афганистан бяха евакуирани от Афганистан по-рано тази година.
"Афганистанските дами би трябвало да бъдат насърчавани да следват стъпките им ", сподели той.
Откакто взеха властта, талибаните доста ограничиха правата на дамите. В доста случаи те към този момент не могат да се върнат на работните си места. Повечето междинни учебни заведения за девойки са затворени.
Уличните митинги на активистки са грубо потушавани. Миналата седмица талибанските управляващи започнаха да отстраняват изображения на дами, употребявани за реклама по билбордове и витрини на магазини в столицата Кабул.
Талибанското министерство за поощряване на добродетелта и битка с порока съществуваше по време на предходния талибански режим през 90-те години, когато се трансформира в печално прочут знак на случайни злоупотреби посредством обществени побои и отнемане от независимост.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР