Ректорите на медицинските университети у нас излязоха с общо становище

...
Ректорите на медицинските университети у нас излязоха с общо становище
Коментари Харесай

Ректорите на МУ у нас против разкриването на частни висши медицински училища

Ректорите на медицинските университети у нас излязоха с общо мнение по отношение на плана за Национална карта на висшето обучение.

Според тях желанията за откриване на частни медицински висши учебни заведения и филиали са в прорез с държавната политика по здравно обезпечаване и гарантиране на качеството на медицинските и здравните грижи на популацията.

Съществуващото териториално систематизиране на висшите медицински учебни заведения покрива потребностите. Създаването на нови частни структури в системата на висшето обучение тук-там, където съществуват одобрени държавни такива, е развой, който беше следен неконтролирано в системата на опазването на здравето и сподели своята неефективност, се споделя в мнението.

Ректорите оферират въвеждане на строго регламентиран съгласувателен режим при желание за откриване на нови държавни висши учебни заведения по професионалните посоки " Медицина ", " Дентална медицина " и " Фармация " и сродни специалности от контролираните специалности.

Ректорите молят да се подхващат законодателни начинания за налагане на мораториум за разкриване на нови академични лечебни заведения, както и на мораториум за придобиване на статут на научни организации в съществуващите здравни заведения.

Документът е направен след поредност от съвещания университетските управления и съдържа общо мнение, съдържащо оферти за промени и допълнения на плана.

В мнението са се подписали ректорът на МУ-София акад. проф. Лъчезар Трайков, ректорът на МУ-Варна проф. Валентин Игнатов, ректорът на МУ-Пловдив проф. Марияна Мурджева и ректорът на МУ-Плевен проф. Добромир Димитров. Документът е изпратен до президента, министър-председателя, министрите на образованието и опазването на здравето, БЛС и БЗС.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР