Ректори обясниха, че се чакат фалити до 2-3 месеца заради

...
Ректори обясниха, че се чакат фалити до 2-3 месеца заради
Коментари Харесай

Красимир Вълчев, водач на листата на ГЕРБ-СДС в Стара Загора и Шумен: Разходите за образование трябват да са 1% от БВП

Ректори обясниха, че се чакат банкрути до 2-3 месеца поради инфлацията
По-високи заплати за преподавателите във висшите учебни заведения

“Факт е, че в последните 10 години ние малко или повече пестихме от системата на висшето обучение. Затова, правил съм подробни планове, разноските би трябвало да бъдат 1 % от Брутният вътрешен продукт. ” Това уточни Красимир Вълчев, лидер на листата на ГЕРБ-СДС в Стара Загора и Шумен и някогашен министър на образованието на кръгла маса “Приоритети за развиване на висшето обучение в България ”, проведена от Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи (ВУТП).

“Най-важният фактор за качествено обучение е положителният учител, да притеглим най-хубавите студенти в академичната специалност, да възпроизведем школи, там където са мощни, или да създадем по-силни нетолкова мощните школи. Затова ние би трябвало да плащаме като публично повече на преподавателите във висшите учебни заведения. Заплатите би трябвало да бъдат най-малко 150% от междинните в страната. Това би трябвало да бъде финансирано, несъмнено, а не както последната година ви задължиха да давате по-високи минимални заплати без да ви ги обезпечат ”, уточни Вълчев пред ректори на висши учебни заведения у нас по време на полемиката във ВУТП.

Част от тях акцентираха, че сега получават бюджет, който е въз основата на миналогодишния, което ги изправя пред банкрути до няколко месеца, тъй като в този момент съумяват да заплащат заплати, стипендии и режийни единствено поради спестеното от предходната година, само че то скоро ще свърши.

“Това, което знам и се надявам да не ми е вярна информацията, е че в проектобюджета няма никакво нарастване на разноските за висше обучение. Дано да се промени, само че по този начин е, когато господства популизмът - усилват се обществените разноски, режат се тези за развиване, или се усилват налозите. Надявам се да има повече хора, които да осъзнават, че не можем още повече да пестим от обучение. От учители спряхме да пестим. Казахме, че усилваме заплатите на преподавателите във висшите учебни заведения - правилно - по-късно, само че имаше нарастване, което беше над учителските заплати. Тази политика трябваше да продължи, само че тя беше спряна предходната година. Асен Василев внесе две актуалиции и в двете имаше нула за обучение. На нас, единствено с цел да компенсираме инфлационния налог, който е блъснал и вашата система, блъснал е заплатите, ни трябват 300 млн. лева ”, уточни Вълчев пред ректорите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР