Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров излезе с позиция

...
Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров излезе с позиция
Коментари Харесай

Ректорът на УНСС за уволнения преподавател: Доц. Осиковски да представи публично доказателства за твърденията си за агитацията

Ректорът на УНСС проф. доктор Димитър Димитров излезе с позиция във връзка дисциплинарното уволняване на доцент Мартин Осиковски, осъществено от него.

„ То е във връзка негови погрешни изказвания за политическа пропаганда в УНСС или пропаганда, проведена от УНСС “, написа проф. доктор Димитров, откакто Осиковски беше уволнен след пост във „ Facebook “ във връзка подадената му оставка от управителна позиция след посещаване на Бойко Борисов в университета при започване на април.

„ Неверните изказвания са, че на централния вход на УНСС са употребявани партийни знаци на политическа партия, както и че при визитата на министър-председателя на 2 април 2021 година е осъществяван, по думите на доцент Осиковски, „ политически агитпроп “, написа още в позицията.

Ректорът на УНСС прикани доцент Осиковски да показа обществено доказателства за изказванията.

На базата на тези погрешни изказвания доцент Осиковски инициира медийна акция против УНСС, като крайният резултат бяха десетки отрицателни изявления за нашия Университет.

За мен тези обвинявания са доста съществени и аз не мога да остана безразличен – както и доцент Осиковски споделя: „ законите на Съвестта не ми разрешават да подмина това с нехайство – иначе не мога “, написа ректорът на УНСС.

Той изясни, че според процедурите по Кодекса на труда е изискал документално пояснение от доцент Осиковски, с искане да показа доказателства за своите изказвания.

„ Такива доказателства не бяха показани. На базата на тези пояснения и след преценка на всички условия по този проблем, свързани с положителното име на Университета и преданост към работодателя, на 21 април 2021 година взех решение за дисциплинарно уволняване според Кодекса на труда. “, продължава в писмената си позиция проф. Димитров.

До момента съм дал десетина изявленията по тематиката за разнообразни медии, в това число и няколко малките екрани. Не се укривам и не страня тематиката. За разлика от доцент Осиковски, навреме съм уведомил за решението си академичната общественост в лицето на Ректорския съвет, Ректорско-деканския съвет и Академичния съвет на УНСС. Взимам решенията си самичък и не се укривам зад групови решения. Решението ми не е прочувствено, не употребявам обидни квалификации и манипулативни подмятания. Не се въздействам от политически пристрастия или изборни резултати. Решението ми се основава на истината, обстоятелствата и закона.

Уважавам професионалните и човешките качества на доцент Осиковски и по тази причина желая ясно да заявя – неговото уволняване по никакъв метод не е обвързвано с изложение на политически възгледи или ограничение на свободата на словото. Свързано е само с неговите погрешни изказвания за политическа предизборна пропаганда на територията на Университета.

В нашия Университет при всяка изборна акция има десетки претенденти от разнообразни политически партии, настоящи политици и заемащи държавни постове. Това в никакъв случай не е било и няма да бъде проблем в академичната гилдия, където царува дух на приемливост и схващане към възгледите на другите. Никога политическите пристрастия не са пренасяни на територията на университета. Аз и моят екип сме потвърдили, че насърчаваме обществения разговор, откритостта и прозрачността при вземането на решения и в университетския живот на УНСС.

Уважавам всички, които показаха мнение по този в действителност сериозен проблем, макар съществуването на обидни квалификации, които надалеч надвишават положителния звук. Давам си сметка за отзвука. Но когато приказваме за истината, морала и съвестта, би трябвало да отидем до дъно. Моята съвест и морални правила не ми разрешават да отмина с лека ръка тежките погрешни изказвания и обвинявания за политическа пропаганда на територията на Университета, отправени от доцент Осиковски.

Публично приканвам доцент Осиковски да показа доказателства за своите изказвания (аудиовизуален материал или решения на способен държавен орган) – само че не колажи, и не фотоси от 2019 година, а същинските обстоятелства от 2 април 2021 година

Ще преразгледам решението си за уволнението единствено при едно- само изискване – когато доцент Осиковски показа и най-малкото доказателство за реализиране на предизборна пропаганда, според законите и Конституцията на Република България.

В края на това изказване желая да осведомявам всички, че според решение № 211-НС, София 23 Изменник на родината, 03.04.2021 на способния орган по изборите, а точно Районната изборна комисия, във връзка сигнал от госпожа Мария Илийчова Георгиева, прокурист на КП „ ИЗПРАВИ съдебна експертиза! МУТРИ ВЪН “, предизборна пропаганда в УНСС няма и сигналът е оставен без почитание.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР