Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и министърът на

...
Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и министърът на
Коментари Харесай

Ректорът и министърът на образованието откриха новата академична 2023/2024 година в УНСС

Ректорът на УНСС проф. доктор Димитър Димитров и министърът на образованието и науката проф. доктор Галин Цоков откриха новата академична 2023/2024 образователна година в УНСС.

Националният, европейският и студентският химн „ Gaudeamus igitur " дадоха началото на тържествената гала в най-големия стопански университет в Югоизточна Европа.

Проф. Димитров приветства студентите, преподавателите и чиновниците и означи, че тази година УНСС регистрира рекорден брой кандидат-студенти и по-висок бал за банкет. Университетът може да се похвали с една сполучливо извършена кандидатстудентска акция и доста над предстоящото новоприети студенти. Проф. доктор Димитър Димитров посочи, че този триумф се дължи на обстоятелството, че в Университета има високи условия, надгражда се постигнатото и процесът на промяна е непрестанен. Той акцентира, че Университетът е член на елитната университетска мрежа ENGAGE.EU и че посредством нея студентите на УНСС с горделивост могат да споделят, че са учили в 9 университета по време на следването си. УНСС обезпечава опция за подвижност в над 100 непознати университета.

Ректорът обърна внимание, че Университетът има доста положителни връзки с бизнеса и провежда взаимни бизнес академии с водещи компании, като предлага отлични благоприятни условия за стажове, организира доста кариерно насочени събития и това води до съвсем 100% реализация на ученици му още от студентската пейка.

Проф. Димитров акцентира и на напъните, които ректорското управление е положило, с цел да бъде УНСС зелен университет, акцентирайки приключения план на фотоволтаичен парк, един от най-големите в областта на образованието въобще. Той акцентира, че скоро ще приключи и ремонтът на университетската библиотека и че са подхванати стотици ограничения за енергийна успеваемост и възстановяване на образователния и административния развой, изключително за студентите и преподавателите. Създават се няколко академични кампуса, ремонтират се общежитията, с фокус към по-добра естетическа среда за живот и учене.

„ Разбирам вълнението, което Вие в този момент изпитвате, прекрачвайки прага на към този момент и Вашата алма-матер. Това е значима стъпка във Вашия живот, която е резултат от сериозните и задълбочените старания, които сте положили през миналата образователна година ", обърна се проф. доктор Димитър Димитров към първокурсниците и акцентира: „ Мога да ви уверя, че измежду Вас стоят бъдещите управленци на България - бизнесмени, стопански анализатори, съветници, министри и президенти. Защото УНСС е трамплин за гении. Защото в Университета за национално и международно стопанство първите си крачки в знанието са създали стотици именити наши сънародници, формирали елита на нацията, измежду които 10 министър-председатели на България, както и изпълнителният шеф на Международния валутен фонд - Кристалина Георгиева, лекар хонорис идея на нашия университет ". Пълния текст на слово на ректора - тук.

Министърът на образованието и науката проф. доктор Галин Цоков се обърна към първокурсниците с думите: „ Вие сте избрали университет, който освен ще ви приготви на високо равнище, освен ще ви даде любовта към знанието и науката, само че ще ви отвори път за една доста сполучлива реализация в живота - нещо, което би трябвало да прави всеки актуален университет. Затова още един път желая да поздравя и ректорското управление, и преподавателите на университета, тези над 500 водещи преподаватели в нашата страна, и вас, с откриването на новата образователна академична година 2023 - 2024. На добър път и бъдете все по този начин новаторски и всичко най-хубаво! ".
Министърът на образованието и науката проф. доктор Галин Цоков написа посвещение в Златната книга на УНСС, която съществува от основаването на Университета преди 103 години и в нея мнозина известни персони са оставили своите послания. Той написа:

„ УНСС да запази своите 100-годишни обичаи на действие, само че, въпреки това, да бъде иноваторът, който ще промени българското висше обучение и ще го направи съответно на Индустрия 5.0 ".

„ Уважаеми първокурсници, приветствам ви с това, че сега се намирате в алма-матер на българската икономическа просвета и обучение, в ковачницата на бъдещия човешки капитал в стопанската система. Добре пристигнали и поздравления за вашия избор! ", сподели проф. доктор Лалков Дулевски, ръководител на Общото заседание на УНСС.

Доц. доктор Лиляна Вълчева, ръководител на Съвета на настоятелите, високо оцени уменията на ректора и на екипа му да основава една благородна среда, в която студентите да демонстрират и да развиват своите умения. Тя насочи обръщение към първокурсниците: „ Ще усетите какъв брой доста ние ще вземем от вас и какъв брой доста всички преподаватели и чиновници на УНСС ще ви дадат. Използвайте годините в УНСС, с цел да надграждате, да създавате другарства, да образувате познания и пълномощия, да станете положителните бъдещи водачи. Зад всеки труд ще стоят усмивките, напъните и благородния труд на вашите преподаватели. "

„ Скъпи първокурсници, на първо място бъдете горди с вашия избор, нашият университет е водещ, точно поради нас студентите и нашите триумфи ", уточни ръководителят на Студентския съвет Илиян Чабуклийски и се обърна към преподавателите с думите: „ През годините сте потвърдили, че сте едни от най-хубавите експерти във вашите области, вашата задача е една от най-важните - да изградите бъдещите ръководещи както на страната, по този начин и на огромни бизнес компании ".

„ Изключително съм горделив, че през последните четири години видяхме една нова визия в развиването на УНСС, едно ново визионерство. Не единствено откриването на новия корпус, освен подобряването на залите, материалната база, общежитията. Това е една дребна парченце, от това, което се направи. Щастлив съм с обстоятелството, че господин Ректорът съумя да направи в действителност първокласен екип, с който да възвърне точно положителния дух и положителното име на Университета. Благодарение на неговия екип нещата се случиха в действителност по положителния метод и бяха усвоени предоставените средства за студентските общежития ", сподели Даниел Парушев, ръководител на Националното посланичество на студентските препоръки.

Тържеството почетоха и Н. Пр. господин До Хоанг Лонг, ексклузивен и пълномощен дипломат на Виетнам, Н.Пр. доцент доктор Желко Йович, ексклузивен и пълномощен дипломат на Република Сърбия, изпълняващият длъжността дипломат на Черна гора в България госпожа Йелена Филипович-Стоянов, господин Абделлатиф Аит Ел Амири министър-съветник от Посолството на Кралство Мароко.

Посланикът на Китайската национална република в България Н. Пр. господин Дун Сяодзюн във видеообръщение изрази своята наслада да взе участие в церемонията по откриването на новата академична година на УНСС и подчертава на положителното съдействие през последните години сред Шанхайския университет „ Дзяо Тун " и УНСС.

„ Редица преподаватели и студенти посетиха Шанхай за образование или продан, което разреши на доста китайски другари да опознаят младежкия и актуален образ на България. В същото време китайските преподаватели предложиха избираеми курсове по китайски език във вашия университет, като по този метод построиха мост за научен продан сред Китай и България ", сподели Н. Пр. господин Дун Сяодзюн.

По време на церемонията един от отличниците на випуска Зорница Мичева, магистър по „ Право ", съобщи алегорично историята на УНСС на първокурсника Васил Петров, компетентност „ Бизнес стопанска система и мениджмънт с преподаване на англ. език ", постоянно образование. Той е един от 60-те студенти, признати с най-голям бал в УНСС.

„ Бих желала да уверя всички първокурсници, че УНСС е мястото, където ще получат цени познания и умения за бъдещата си специалност. Позволете си да се вдъхновите от вашите преподаватели и да почерпите от техния богат опит ", акцентира Зорница Мичева.

„ Ние първокурсниците сме наясно, че няма да бъде елементарно: ще има сложни моменти, ще има безсънни нощи, ще има значително изпити, само че пътят към триумфа постоянно е посипан с трудности. Ние го осъзнаваме и имаме желанието, упоритостта и волята да го извървим. Сигурен съм за себе си, както и за останалите първокурсници, че имаме желанието да допринесем за развиването на икономическата среда в България и имам вяра, че откакто преминем през образованието на УНСС, ще придобием нужните подготовка и умения с цел да го създадем ", сподели Васил Петров.

Ректорът проф. доктор Димитър Димитров, министър Галин Цоков и формалните посетители сервираха цветя пред паметника на създателя и първи ректор на УНСС проф. Стефан Бобчев.

След тържественото разкриване на образователната година се организираха срещи на първокурсниците с управленията на факултетите и катедрите по специалности.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР