Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и кметът на

...
Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и кметът на
Коментари Харесай

Ректорът на УНСС и кметът на община Цариброд подписаха споразумение за сътрудничество

Ректорът на УНСС проф. доктор Димитър Димитров и кметът на община Цариброд, Сърбия, Владица Димитров подписаха съглашение за съдействие. С разискването да създадат общ зов към външния министър на България Мария Габриел за построяването на краткотраен Контролно пропускателен пункт (КПП) стартира срещата. Идеята е контролно-пропусквателен пункт да облекчава трафика през натоварения летен интервал, защото това е доста значим кулоар, през който минава главният поток на турските жители, работещи в Европа.

„ Затруднява се напредването на хората сред двете страни. Ние имаме 700 служащи в Драгоман, Сливница, Костинброд, Божурище, както и студенти, без да броим българските туристи, които са над 10 000 месечно ", показа кметът Владица Димитров. „ За нас е извънредно значимо България да помогне на регионите, обитаеми с българи. Както Унгария работи за малцинството си в Сърбия, по този начин и България би трябвало да е по-активна ", добави кметът.

Неофициално българите в Сърбия наброяват 17 000, а по публични данни те са над 12 000, оповестиха от общината.

Ректорът проф. Димитър Димитров акцентира, че УНСС е един от най-големите университети в България с близо 20 000 студенти, дал на страната 150 министри и 10 министър-председатели. „ Това ни задължава да поддържаме доста високо равнище ", сподели ректорът. Той показа за самодейността на УНСС да поддържа общините в задържането на младежите. Подобни съглашения са подписани с общините Петрич, Сандански, Ямбол, Плевен, Велико Търново, Ловеч и други

„ Идеята ни е общините да работят с университетите, да търсим модели с локалния бизнес и локалните управляващи по какъв начин да се задържат младежите. Трябва да бъдем по-активни дружно ", сподели проф. Димитър Димитров и добави, че значима част от съдействието ще бъдат взаимни планове за стимулиране на локалното развиване, трансграничното съдействие и просперитета на младежите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР