Ректорът на Централноевропейския университет (ЦЕУ) обеща да продължи дейността му

...
Ректорът на Централноевропейския университет (ЦЕУ) обеща да продължи дейността му
Коментари Харесай

Централноевропейският университет изключва бягство от Унгария

Ректорът на Централноевропейския университет (ЦЕУ) даде обещание да продължи активността му в Будапеща, доколкото е допустимо, макар проблемите, идващи от нов закон и остарял спор сред създателя му Джордж Сорос и унгарския министър председател Виктор Орбан, съобщи " Ройтерс ".

Майкъл Игнатиеф изключи разновидността за бягство на студенти от унгарската столица и сподели, че университетът даже ще се разрасне там, в случай че реализира съглашение с държавното управление на Орбан - е открит зложелател на Сорос и на демократичните полезности, които милиардерът се пробва да предизвиква.

Той въпреки всичко призна, че випуск 2019 ще би трябвало да постъпи във Виена, в случай че Централноевропейският университет не успее да подписа договорка съгласно унгарския закон, провокирал улични митинги предходната година и довел до наказателна процедура от страна на Европейската комисия.

" Няма да има огромно бягство, нито опашки от студенти на университета и личен състав по автомагистралата до Виена. Ще създадем по този начин, че гласът ни да се чуе в най-лошия сюжет ", уточни Игнатиеф, който е някогашен политик в родната си Канада. " Ще продължим да имаме нашите проучвателен лаборатории, нашите архиви, библиотеката и нещата, които поддържаме тук ", добави той.

Орбан, който завоюва трети следващ мандат на изборите предишния месец, си навлече рецензии вкъщи и в чужбина за това, че повежда Унгария по пътя на авторитаризма, в това число посредством надзор върху медиите и настаняване на негови съдружници на управителни постове в в миналото самостоятелни институции.

Отказът му да одобри мигранти в Унгария се хареса на гласоподавателите, само че го въвлече в спор с Европейската комисия. Брюксел стартира наказателна процедура против Будапеща в Съда на Европейски Съюз, в това число и за закон, признат предходната година, за задграничните университети.

Той получи прякора " Закон ЦЕУ ", тъй като визира главно Централноевропейския университет, учреден от родения в Будапеща Сорос, който съгласно Орбан се пробва да подкопае европейската културна еднаквост.

След уличните митинги и интернационалните рецензии ЦЕУ завоюва удължение на крайния период за обезпечаване на дълготрайния си статут.

Според закона задгранично финансираните университети би трябвало да поддържат кампуси в личните си страни. В резултат от това ЦЕУ сътвори подобен в американския лицей " Бард " и възнамерява трети кампус във Виена.

" Нуждата е майка на изобретенията ", разяснява Игнатиеф. " Без закона за ЦЕУ, нямаше да има проекти за " Бард " (или) за Виена. Ние се разраснахме вследствие на това, през което преминахме в Будапеща ", добави той.

Спазване на закона

Игнатиеф, който е ректор от 2016 година, призна, че търси нов кампус във Виена и към този момент е разискал проектите с управляващите там. Той акцентира, че ЦЕУ постоянно ще съблюдава закона, какъвто и да е той. " Ако има съглашение с унгарското държавно управление, ситуацията остава същото. Ние въпреки всичко ще отворим и ще разтеглим кампуса във Виена... ще има и стратегии в " Бард ".

" Ако няма съглашение, ще има огромни интервенции във Виена, само че ще поддържаме наличието си в Будапеща. " Бард " също ще се развива ", добави той.

При " проект А " ЦЕУ ще резервира своите 1300 студенти в Будапеща и даже броят им ще доближи към 2000. При " проект Б " випуск 2019, към 500 души, ще стартира във Виена. Тези, които към този момент учат в Будапеща, ще завършат образованието си там.

По думите на Игнатиеф идващите осем седмици ще бъдат сериозни, а ЦЕУ не е получавал отрицателни сигнали от Орбан. " Надяваме се, че ще има съглашение ", добави той.

Правителството възнамерява и друго законодателство за неправителствените организации, наричано " Стоп Сорос ", което ще засегне главно фондацията на Сорос " Отворено общество ". Според Орбан тази организация предизвиква всеобщата имиграция срещу волята на унгарския народ. Очаква се " Отворено общество " да се реалокира в Берлин.

Игнатиеф въпреки всичко отбелязва: " Нашият проблем не е закона за Сорос. Той не ни визира ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР