Ректорът на Софийския университет проф. Атанас Герджиков е сключил договор

...
Ректорът на Софийския университет проф. Атанас Герджиков е сключил договор
Коментари Харесай

Ректорът на СУ сключил договор с майка си за 9 хил. лв.

Ректорът на Софийския университет проф. Атанас Герджиков е сключил контракт с майка си проф. Мария Герджикова за 9 хиляди лв.. Това излиза наяве от инцидентно попаднал в ръцете на преподаватели документ. 
Договорът е подписан сред Алма Матер, представляван от проф. Анастас Герджиков и неговата майка – проф. Мария Герджикова и е подписан от ректора.
" Този контракт пристигна по простъпка в една университетска канцелария, прикачен към различен контракт. Така разбрахме, че съществува, евентуално е бил предопределен за деловодството ", описа учител пред bTV, поискал анонимност.
Видно от документа е, че за по-малко от два месеца проф. Герджикова получава 9000 лв. заплащане. Сумата е платена за интервала 3 септември – 30 ноември 2018 година
Парите са за проучване на потребностите от образование по български език и литература в общностите ни в чужбина, както и за правене на образователна стратегия и обучителни материали.
" Виждам явна неправда. В изискванията на контракта и в дилемите, които са изпълнени, в действителност са заложени компетентности, за които има доста експерти в Софийския университет, които не са потърсени ", описа още преподавателят.
Департаментът непосредствено показва с кого желае да работи - с проф. Мария Герджикова, тъй като няма процедура по желание на специалисти. В контракта е посочено, че парите са от Департамента за информация и рационализиране на учителите - звено на Софийския университет, а банковата им сметка е една и съща.
" Тук ще се сложи въпросът дали този реализатор е толкоз неповторим. Но даже и да е по този начин, даже и да не е имало друго лице, което да може да извърши тази активност, подписващият е трябвало да се води. Свързани лица, съгласно закона, са и тези, които се явяват родственици по права линия, какъвто в тази ситуация е майката ", изясни юрист Грета Ганева, която е експерт в областта на антикорупционното законодателство. 
От университета не отхвърлиха съществуването на контракта. Проф. Атанас Герджиков и проф. Мария Герджикова са отказали изявление. Отказали са и останалите участници в контракта - шефът на Департамента проф. Росица Пенкова, както и зам.- ректорът Георги Вълчев.
От университета обясниха, че са сключили контракт с проф. Герджикова поради професионалните й качества и опит.
" Независимо от изложените условия, с цел да не остане ни минимум подозрение за нещо неправилно, още в този момент проф. Герджикова ще подари полученото по контракта заплащане ", дават отговор документално от СУ.
" От университета не признават спор на ползи, само че признават няколко обстоятелството. Единият от тях е, че е налице подобен контракт. От друга страна, имаме потвърждаване на обстоятелството, че са получени парите за възнаграждението. Тоест няма подозрение, че договорът е изпълнен и е стигнал до неговия край ", разяснява юрист Грета Ганева.
По думите й, когато се касае за ректор на държавен университет, би трябвало да се вземе поради, че в случаите, когато изразходва обществени средства, той попада в обсега на Закона за противопоставяне на спор на ползи.
" Тези хора не могат да подписват контракти със свои родственици, в това число по права линия, какъвто е този случай ", разясни Ганева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР