Ректорът на Пловдивския университет е отказал да предостави зала за

...
Ректорът на Пловдивския университет е отказал да предостави зала за
Коментари Харесай

Областният на Пловдив поиска зала за бежански център, ректорът на ПУ отказа, защото е заета |

Ректорът на Пловдивския университет е отказал да даде зала за спешен център за украинските бежанци. Това твърди областният шеф Йордан Иванов в гневна . В нея той приказва за  " невиждана пренебрежителност и надменност " и твърди, че ректорът проф. доктор Румен Младенов " пренебрежително и без угризения, в цялостен контраст с общите старания, отхвърля каквото и да е подпомагане ".

От ректорското управление разясниха пред OFFNews, че са изумени от обвиняването и обясниха, че поисканата зала на бул. " България " е единствената, в която се организират всички на практика спортни занятия на студентите от деветте им факултета и двата им филиала, че графикът ù е цялостен от заран до вечер, в това число в събота и неделя - изключително в този момент, когато студентите би трябвало да наваксват часове след двугодишно онлайн образование поради Коронавирус - и че с изключение на часовете по физкултура, там репетират и музикантите студенти, в това число джаз групировката им. Не сме били разбрани вярно, уверена е доцент Надя Чернева, зам.-ректор на Пловдивския университет.

Обвинението

Всички институции в страната вършат вероятното да посрещнат бягащите от войната украински жител - стартира Иванов и разказва работата на основания непрекъснато настоящ щаб " Пловдив - Украйна " с представители от всички държавни и локални институции, които вземат решение ежедневно бежански здравни, обществени и трудови проблеми. Налага им се с персоналните си коли и отвън работното си време да транспортират украински жители и да търсят решения на техните проблеми - написа Иванов и добавя, че доброволци поддържат непрекъснато телефонната линия за помощ.

" На фона на това изпитание, което имам вяра, че би трябвало да стои вън от прожекторите - тъй като тази работа е наше обвързване, има един човек, който пренебрежително и без угризения, в цялостен контраст с общите старания, отхвърля каквото и да е подпомагане. Това е проф. доктор Румен Младенов – ректорът на Пловдивски университет " Паисий Хилендарски ", написа Йордан Иванов и акцентира, че засяга единствено ректора, а не цялото управление, нито самият университет.

Проблемът се състои в следното: от щаба се пробвали да основат спешен център, където да се посрещат рейсовете с украинските жители и да им обезпечат обслужване " на едно гише ". Трябвало им помещение, пред което да може да се паркират пет рейса. Спрели се на залата на Пловдивския университет на бул. " България ", която регионалният шеф дефинира като " на практика единствената удачна ". Опитали да се свържат с ректора неколкократно, само че без триумф.

" Помолих екипа си да се свърже с ректора на ПУ. Секретарката на ректора сподели, че го няма. Помолихме за персонален телефон. Не получихме. Лично се обадих в кабинета на ректора, показах се и попитах дали той е там. Бе ми казано, че го няма и не мога да приказвам с него. Помолих за персоналния номер – получих отвод, макар че обясних значимостта на обстановката. "

18 часа след тези опити с Иванов се свързали от университета и му споделили: " Ректорът отхвърли залата, не можем да Ви помогнем, господин Иванов ".

" Бях в ступор. Първо, тъй като не диря помощ за себе си. Второ, тъй като това е цялостно недоумение какво значи „ бягащи от война европейски жители “ и съпричастност. И трето, тъй като ми наподобява на прям бойкот на напъните на държавното управление и институциите ", разяснява шефът.

Амбициран да се оправи, регионалният приказвал с премиера Кирил Петков, вицепремиерите Асен Василев и Калина Константинова и други Премиерът поел ангажимент да реши казуса в съгласуваност с министъра на образованието акад. Николай Денков.

След това регионалният получил предлагането да огледа зала " Академик ", също на ПУ. Ползването ù е прекратено със заповед на ректора през 2020 година, тъй като постройката е рискова. От тавана ù падат плоскости, няма отопление, " а всичко останало е цялостна кочина " - написа Йордан Иванов.

Той твърди, че с отхвърли си да даде залата на бул. " България " " ректорът е решил, че е по-голям от държавното управление, по-голям е от война на територията на Европа и от хората, които бягат от нея " и декларира, че това е: " тенденциозен, съзнателен и целенасочен бойкот на напъните на държавното управление за справяне със обстановката " ; " тенденциозен, съзнателен и високомерен акт на пренебрежение към всяка институция на територията на Област Пловдив, чиито ръководители и чиновници всеки ден са на терен и дават всичко от себе си за справяне с рецесията " ; " подигравка с бягащите от войната майки с деца " и " демонстративно пренебрежение към всеки доброволец и донор, които отделят персонални средства и време, с цел да оказват помощ ".

Иванов признава, че е направил заключенията си, без да познава и без да се е срещал с ректора.

За него историята е " едно от най-мазните петна, поставяни върху емблемата на ПУ в миналото ". Областният шеф се обръща към професора задочно с думите: " За мен държанието ви е позор за достойните ви сътрудници в университета, за неговите ученици, за солидарното българско общество и страдащите украинци ". Той приключва обявата с изречението " Срам и срам ".

Отговорът

Зам.-ректорът доцент Чернева - която дава отговор за връзките с медиите и към която ни насочиха от Пловдивския университет - бе смутена от отношението към ректора и шокирана от написаното по негов адрес от регионалния шеф.

" Не сме били разбрани уместно " - уверена е тя и описа, че поисканата зала е единствената, в която спортуват всички студенти от деветте факултета и двата филиала на Пловдивски университет. Сега, след двугодишното онлайн образование, те би трябвало да наваксат доста часове по физическо образование. Освен това залата е единствената за провеждането на всички типове тържества на университета.

Оборудвана е със специфична настилка, уреди и техника, които може да се дискредитират при невнимателна приложимост - посочи доцент Чернева и предизвести, че следователно вредите не биха могли да бъдат възобновени в нужния за работата къс период.

Графикът на залата е ангажиран в цялостен размер, в това число в събота и неделя.

Решение за предоставянето ù би провокирало недоволството на студентите, увери доцент Чернева и уточни, че " до момента всичко, което ни е поискано за украинските студенти, сме създали ". Това включва да вземем за пример освобождение до края на година от наемите за общежитията, в които са настанени.

Ректорът е свикан да се грижи за ползите на студентите ни и в тази ситуация е направил точно това - уверена е зам.-ректор Чернева. Тя се учуди от настойчивото искане безусловно да бъде дадена залата им на бул. " България " в случай, че " в Пловдив има толкоз доста зали ". " Не я преотстъпваме даже за спортни събития ", уточни тя.

" Абсурдно е да се мисли, че сме се противопоставили на зов за филантропична помощ на потърпевшите от войната ", сподели още доцент Надя Чернева.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР