Ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева

...
Ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева
Коментари Харесай

Първи курс за професионално обучение на парамедици в Пловдив

Ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. доктор Мариана Мурджева даде формален старт на професионалното образование за компетентност „ Парамедик “.

„ Всички знаем в какво положение е здравната ни система, знаем какъв брой доста провокации и тествания има пред нея. Затова съм уверена, че с образованието за парамедици Медицински университет – Пловдив освен подкрепя опазването на здравето, а и прави крачка напред в промяната в тази система. Искам да Ви поздравя с избора на тази значима в днешно време специалност, която ще Ви направи в действителност отдадени на здравето на хората и на хуманността – какъвто  е девизът на нашия университет. Похвално е, че сте отделили време от личните си задължения за тъкмо този вид образование, с цел да бъдете на първа линия в запазване на здравето на хората, “ сподели в приветствието си към курсистите проф. Мурджева.

Пред бъдещите парамедици и формалните посетители проф. Мурджева напомни, че МУ-Пловдив е университет, който стои доста добре в разнообразни национални ранглисти на образованието в страната. Според последната ранглиста за научноизследователски действия в над 50 българските университета, Медицински университет – Пловдив е в челната петица по разнообразни индикатори. Съвсем неотдавна бяха оповестени и резултатите от Рейтинговата система на висшите учебни заведения в България, в която за пета поредна година МУ-Пловдив печели първо място в професионално направление „ Медицина “, а от тази година – и първо място в професионално направление „ Обществено здраве “.

„ Именно медицина и публично здраве са двете посоки, в които Вие интензивно ще работите единствено след една година. За Вас е чест да се обучавате тук, тъй като човешкият запас, с който Медицинският университет – Пловдив и университетските лечебни заведения в Пловдив разполагат, е доста важен, “ сподели още проф. Мурджева. 

Официални посетители на събитието наред с ректора проф. Мурджева, бяха зам.-ректорът по научноизследователска активност проф. доктор Благой Маринов, шефът на Медицинския лицей към МУ-Пловдив доцент Мария Божкова, зам.-деканът по научноизследователска активност на Факултета по дентална медицина проф. доктор Георги Томов, националният представител от Смолян Михаил Камбарев и неговият помощник адв. Ивайло Турналиев. Присъстваха също преподаватели и методичните специалисти от Центъра за професионално образование, измежду които началникът на Отделението по незабавна медицина в УМБАЛ „ Свети Георги “ – доктор Кирил Атлиев за специалност „ Парамедик “, и завеждащият звеното по „ Вътрешни заболявания “ в същото отделението доктор Венцислав Филипов. 

Посредством онлайн връзка в формалното разкриване се включи и доктор Радосвета Митова-Уелс, програмен шеф по незабавна медицина на Тексаския университет в Ел Пасо, Съединени американски щати. Д-р Уелс ще бъде част от преподавателския екип на специалността „ Парамедик “ в Центъра за професионално образование на МУ-Пловдив. Тя показа, че от години мечтае да се върне в България и да съобщи най-малко част от опита, който е придобила. „ Всички работещи в Катедрата по незабавна медицина и президента на Тексаския университет имат подготвеност да спомагат на новото професионално образование за парамедици “, сподели доктор Уелс. Чрез нейното преподаване курсистите безусловно ще се допрян до актуалните международни трендове в образованието по незабавна медицина, изясни проф. Мурджева. Д-р Радосвета Уелс ще води на практика занятия с курсистите от ЦПО в иновативния  и неповторим за страната Медицинския симулационен подготвителен център на МУ-Пловдив.

Адв. Ивайло Турналиев, помощник на депутата от Смолян Михаил Камбарев, приветства старта на образование и напомни, че област Смолян е христоматиен образец за нуждата от парамедици. В рамките на формалното разкриване бяха разисквани опциите за образуване на курс за поданици на Смолян в ЦПО на МУ-Пловдив, които по-късно незабавно да намерят професионална реализация там. 

Тържественият старт на образованието за парамедици се състоя в Центъра за професионално образование на МУ-Пловдив, където ще се проведат огромна част от занятията на бъдещите парамедици – всички 450 часа доктрина и част от общо 510 часа процедура със симулатори. Голям брой на практика занимания ще бъдат проведени в Медицинския симулационен подготвителен център на МУ-Пловдив. Курсистите също по този начин ще се образоват и в най-голямата университетска болница – УМБАЛ „ Свети Георги “. Там ще имат опция да се срещнат с обучители, които са лекари със компетентност „ Спешна медицина “, „ Хирургия “, „ Кардиология “, описа директорът на Центъра за професионално образование доцент доктор Весела Стефанова.

В Центъра за професионално образование на МУ-Пловдив ще се обучават  парамедици с трета степен на професионална подготовка за оказване на първа помощ. Те ще могат да работят в центровете за незабавна здравна помощ, в структури с основна дейност за оказване на спешна/първа помощ, както и в служби за незабавно реагиране като част от избавителни екипи. Свидетелство за професионална подготовка, което ще получат в края на образованието си, е годно в България и страните от Европейски Съюз, изясни доцент Стефанова.



 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР