Рекс Тилърсън е уволнен като държавен секретар на САЩ заради

...
Рекс Тилърсън е уволнен като държавен секретар на САЩ заради
Коментари Харесай

Тилърсън уволнен заради разногласия за Северна Корея

Рекс Тилърсън е уволнен като държавен секретар на Съединени американски щати поради разлики по какъв начин да се противодейства на нуклеарното предизвикателство на Северна Корея.

Това е основният фактор за уволнението на Тилърсън, настояват източници, осведомени с вътрешните разисквания, представени от " Ройтерс ".

 Тръмп уволни държавния секретар Тилърсън Обновена
Тръмп уволни държавния секретар Тилърсън

Тилърсън ще бъде сменен от шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпео

Тилърсън от самото начало призоваваше за договаряния с КНДР, което вбеси Тръмп, който пък настояваше за оказване на оптимален напън над Пхенян преди да отговори на покана за среща с водача на Северна Корея Ким Чен-ун, разясниха източниците.

Това е довело до опасения, че Тилърсън може би е прекомерно податлив да направи отстъпки на КНДР , допълват представителите.

Един почитан американски представител изясни, че Тръмп желае да има някой на който изцяло да се довери.

Източникът добави, че през последните седмици Тръмп е подготвял проект шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпео да поеме Държавния департамент, а заместник-директорът на организацията Джина Хаспъл да размени Помпео като началник на Централно разузнавателно управление на САЩ.

Целта е била да се приготви екип преди да се пристъпи към договаряния с КНДР.

Един от източниците описа, че шефът на администрацията на Белия дом Джон Кели се е опитал да отбрани Тилърсън допустимо най-дълго, само че Тръмп е недоволствал от наклонността Тилърсън да опонира на президента по редица въпроси.

Тилърсън ще се отдръпна от поста на 31 март.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР