Рекордно висока цена на българския мед тази година. Заради залежала

...
Рекордно висока цена на българския мед тази година. Заради залежала
Коментари Харесай

Рекордно висока цена на българския мед: 22 лева за буркан отчитат пчеларите

Рекордно висока цена на българския мед тази година. Заради залежала продукция и огромни количества вносен мед от Украйна, производители предвиждат цена от над 20 лв. за буркан мед.
Пчелари от Югозападна България регистрират висок рандеман на мед тази година.
Венета Ифандиева – член на УС на „ Обединени пчелари “: " Към 10, 15, 20 кг от пчелни фамилии. Даже и повторно от някои фамилии извадих.
Георги Петков – производител на мед: " Задоволено е ситуацията. Складовете са цялостни, пространствата са цялостни. Чакат единствено реализация. "
Въпреки огромното количество български мед по складовете тази година е допустимо цената за буркан да стигне рекордната сума от 22 лв..
Венета Ифандиева – член на УС на „ Обединени пчелари “: " Малко е по-скъпо, само че тъй като и захарта, и медикаментите, които докторът ни дава, те се покачиха. А би трябвало да ги третираме, в случай че не ги третираме, те умират. "
Георги Петков – производител на мед: " Цената варира от минимална цена 10-12 до към 18-20. Това е действителната цена - към 20 лв.. Трябва да се регистрира и доста, че в природата има разнороден мед. Много типове мед и не може да се постави под общ знаменател. "
Според пчеларски организации, досега у нас е импортиран над 650 000 тона мед от Украйна. Съмняват се, че този мед се изкупува и препродава на българския пазар.
Венета Ифандиева – член на УС на „ Обединени пчелари “: " Големите производители, които имат по 1000-2000 пчелни фамилии, те го изкупуват и разбирате защо става въпрос. Качественият мед има 200 типа субстанции. Отделно прополисът е най-хубавият антибиотик, който го има на света. "
Потребителите са скептични и избират да купуват мед от познати производители:
" Никога не съм купувала мед от веригите, нито от кварталните магазини. Винаги съм купувала мед от частните лица. Дори не от региона. Аз пребивавам в Благоевград, закупувам си мед от Видин, тъй като там няма примеси в самата тенекиена кутия. Количеството е по-голямо, качеството е по-добро и цената е доста по-добра ", споделя Александра Димитрова.
Производителите са безапелационни, че би трябвало да се ускори контролът по качеството на меда, които стига до крайния консуматор, тъй като с изключение на на повишена цена, постоянно се продава и мед, който не дава отговор на здравните условия.
БНТ
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР