Рекордно скъпият ток е на път да удави ВиК сектора.

...
Рекордно скъпият ток е на път да удави ВиК сектора.
Коментари Харесай

Сметката за ток на ВиК-Пловдив удари тавана: 1,5 милиона за ...

Рекордно скъпият ток е на път да удави ВиК бранша. Фактурата за потребената сила на ВиК - Пловдив за август месец е 1 591 447 лева без Данък добавена стойност. За съпоставяне – през 2020 година за сходно ползване сметката е била на половина по-малка - 759 193 лева без Данък добавена стойност. Бургаското ВиК е навъртяло разход от над 1.3 милиона лв., а фактурите на Старозагорското и Хасковското сдружение гонят един милион лв., излиза наяве от информация на „ Български ВиК холдинг “ ЕАД.

ВиК сдруженията са енергоинтензивни, употребяват електрическа енергия за помпените станции за питейна вода, за компресорните помпени станции, за пречиствателните станции за питейна и отпадъчна вода и други

Всички водни сдружения в страната са изправени пред спешна обстановка, макар че операторите са 51% или 100% държавна благосъстоятелност. Те не вършат изключение от бизнеса, който от месеци е под преса от високите цени на силата.

Фактурите за септември занапред ще идват във ВиК сдруженията. " Политика на българското държавно управление и на ВиК Холдинга е да обезпечат качествена водоснабдителна услуга за популацията, да обновят остарялата и амортизирана ВиК инфраструктура, да се изградят пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води с внедряването на новаторски енергоефективни технологии, да се понижат загубите по мрежата. Плановете и плановете изискват вложения, за част от тях е обезпечено финансиране. В невижданата обстановка с цената на енергоносителите управите на ВиК операторите би трябвало да довършат започнатите планове в период и в това време да обезпечат средства за покриване на непредвидените разноски за електрическа енергия, с цел да имат жителите непрекъснато течаща вода в домовете си в обстановка на пандемия ", показват от държавния холдинг.

Сложният проблем може да сложи част от ВиК операторите в обстановка да не могат да покриват идващите фактури за електрическа енергия. 22-те сдружения под шапката на „ Български ВиК холдинг “ ЕАД обезпечават питейна вода и ВиК услуги за над 4,3 млн. жители в България.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР