Рекордно ниска детска смъртност в България за всички времена.Детската смъртност

...
Рекордно ниска детска смъртност в България за всички времена.Детската смъртност
Коментари Харесай

Детската смъртност в България рекордно ниска за всички времена: Намалява 3 пъти от 1987 година насам

Рекордно ниска детска смъртност в България за всички времена.

Детската смъртност у нас е намаляла през последните четири години, само че нивото ѝ остава високо по отношение на междинното за Европейския съюз – 4,8 на хиляда при 3,2 на хиляда приблизително за държавите-членки.

Повече смъртни случаи на деца до 1 година има в селата, в сравнение с в градовете, до момента в който при децата от 1 до 4 години се следи противоположната наклонност.

Данните са от отчет за младите майки и рисковите фактори за беднотия и обществено изключване, и бяха показани по време на конференция за ранното детско развиване.

Според отчета, основан на данни от Евростат и Националния статистически институт, броят на умрелите деца сред 1 и 4 години в област Сливен е сравним с този в София-град макар огромната разлика в броя на популацията, съобщи БНР.

Друг проучен индикатор е детската беднотия, която през последните 3 години понижава, само че по някои измерители се повишава, изясни социологът от Софийския университет доктор Леа Вайсова: " Ако се включи съставният елемент ограничения, за последната една година имаме повишаване в действителност на риска от беднотия - от 37,6 на 43,5% от децата в България ".

Децата от ромски генезис, тези, живеещи на село, както и в семейства с един родител, са в най-голям риск от беднотия, демонстрира отчетът. Колкото до бедността при дамите, най-уязвими във възрастовата група от 15 до 25 години са самотните майки, живеещите на село, безработните. Над 90 % от дамите без обучение са в риск от беднотия.

Ако погледнем обратно във времето ще забележим, че доста по-малко деца са имали късмет да оцелеят.

Само за 50-тина години напредъкът е забележителен - от над 33 на хиляда през 1965 година до към 7.5 на хиляда през 2013 година.

В случая ненапълно 1989 е обвързвана с превръщане на тренда, като индикаторът стопира да понижава и даже може да се разграничи известна наклонност към повишаване на равнища 14-17 на хиляда. Отново (това към този момент е за трети път) през 1997 има смяна в тренда и индикаторът още веднъж потегля надолу и към 2013 понижава още близо два и половина пъти.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР