Рекордно дълго продължи днешното редовно заседание на местния парламент. Големият

...
Рекордно дълго продължи днешното редовно заседание на местния парламент. Големият
Коментари Харесай

Рекордно дълга сесия на местния парламент, имаше и технически проблем

Рекордно дълго продължи днешното постоянно съвещание на локалния парламент. Големият брой точки - общо 54, както и механически проблем в електронната система за гласоподаване удължиха сесията до близо четири часа.

В началото на съвещанието думата бе дадена на общинския консултант Сашо Милчев, който изчете предложение от група общински съветници  за включване на точка в идна сесия на Общински съвет за осъществяване на локален референдум за " Запазване и възобновяване на раннохристиянска църква от IVти век от времето на император Константин Велики и други жилищни и публични здания, открити в тракийското населено място Скаптопара на повърхност от 120 декара в землището на с. Покровник и с.Зелен дол. “. Целта е да бъдат оповестени за неподвижен монумент на културата с локално или национално значение, което ще докара до развиване на културно-историческия туризъм на територията на община Благоевград. Предложението е и в поддръжка на проведена от предприемчив комитет подписка на поданици на Благоевград.

Заседанието продължи с доклад  и план за решение  за преустановяване пълномощията на Комисия по номинация за избор на публичен медиатор на територията на Община Благоевград.

Общинските съвеници гласоподаваха за упълномощаване  на кметът на общината -  д-р Атанас Камбитов,  да гласоподава позицията на общината по планувания дневен ред в идното изключително съвещание на Общото заседание на Асоциацията по В и К на обособената територия, обслужвана от " Водоснабдяване и канализация “ ЕООД - Благоевград, планувано за 10 май 2018 година. В плана за решение беше  включено предложение, признато с цялостно болшинство, задължаващо кмета Камбитов, като представител на общината с най-голямо дялово присъединяване, да поведе самодейност за привикване на изключително Общо заседание на Асоциацията. На това съвещание да бъдат поканени кметовете и представители на единствените две общини, които не вземат участие в Асоциацията по ВиК - Кресна и Сандански. Целта е да се форсира процесът на консолидация, която от своя страна би дала опция за кандидатстване по редица стратегии от европейските фондове.

Местните парламентаристи утвърдиха няколко оферти по отношение на кандидатстване по Програмата за трансгранично съдействие Интеррег- ИПП България- някогашна Югославска Република Македония 2014-2020, както и Програма на ограниченията за протекция на деца с изявени способности на Община Благоевград за 2018 година, назоваване на улици в с. Изгрев и приемане на годишен проект за развиване на обществените услуги в Община Благоевград за 2019 година. Съветниците гласоподаваха и издаване на разрешително  за водовземане от находище за минерална вода " Благоевград " - изключителна държавна благосъстоятелност, посредством съществуващи уреди на Община  Благоевград, за басейна на състезателен комплекс " Пирин “. Общинските съветници върнаха за преразглеждане и правене на нова пазарна оценка на предложение за закупуване на парцел находящ се в землището на с. Еленово.

Основната част от съвещанието мина в  разглеждане и приемане на годишните финансови доклади и баланс за 2017 година на общинските  търговски сдружения, както и отчети за осъществените читалищни действия и финансови доклади за изразходваните средства през 2017г. Очаквано, диспути провокира годишният финансов доклад на " Специализирана болница за интензивно лекуване по онкология “Свети Мина " ЕООД. Бяха направени изявления по отношение на искане на оставката на управителя- доктор Георгиев,  опасения от запориране на сметките на лечебното заведение, заради насъбрани големи отговорности към доставчиците на лекарствени препарати, както и оферти за възможната опция за включване на другите общини, ползващи се от услугите на болничното заведение, в нейната прехрана. Финансовият доклад и баланс за 2017 година на " Общински футболен клуб Пирин " ЕООД бе отритнат. Най-подробно бе обсъден и докладът на общинско комерсиално сдружение " Паркинги и гаражи – Благоевград " ЕООД. В изявленията си някои от съветниците направиха оферти за унищожаване на " Синя зона “, заради незадоволителната ѝ успеваемост. Мнозинството от общинските съветници обаче, се сплоти към мнението, че без опита за регулация на придвижването, реализиран посредством " Синя зона “, и поради броя на колите в града ни, би настъпил същински безпорядък и това за момента остава единственото съответно решение.

Като изключителна точка бе прегледана и призната Програма за ръководство на отпадъците на Община Благоевград за интервала 2015-2020г, с актуализация за 2018г. Другата изключителна точка се отнасяше до искане на Народно читалище " Никола Й. Вапцаров - 1866 “ - Благоевград, за даване безплатно за ръководство общински нежилищен парцел –с адрес гр. Благоевград, ул. " Сан Стефанов “ № 9, с повърхност 330 кв.м, обществена общинска благосъстоятелност. Това искане е  във връзка с желание на  читалището да кандидатства по план " Interreg ИПП Програма за трансгранично съдействие България – Македония “ 2014 – 2020 година “, за потребностите на читалищната библиотека. Проекта планува основаване на Център за запазване и разпространение на общите за трансграничния регион обичаи и занаяти, културния туризъм в района, осъществяване на ремонтни действия в обекта, в който ще се обитават центърът и библиотеката, както и осъществяване на семинари и работни срещи. Към сегашния миг обекта се употребява като читалищна библиотека към НЧ " Никола Й. Вапцаров - 1866 “ – Благоевград.  

Поради неявяване от страната поради длъжностен ангажимент на Председателя на Общински съвет Благоевград, господин Радослав Тасков, днешната сесия бе ръководена от избрания заместител ръководител от ППГ - господин Илиан Георгиев.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР