Рекордните 22 плажа и едно яхтено пристанище – “Марина Диневи,се

...
Рекордните 22 плажа и едно яхтено пристанище – “Марина Диневи,се
Коментари Харесай

22 плажа и едно пристанище у нас с кристална вода

Рекордните 22 плажа и едно яхтено пристанище – “Марина Диневи ”,
се снабдиха за това лято с влиятелната интернационална премия “Син байрак ”
и ще имат право да носят оценката до края на сезона.

За летуващите това значи, че на този плаж не се изливат никакви индустриални, отпадни и канализационни води. Че в морската вода обезпечено няма ешерихия коли, нито стрептококови бактерии. Че пясъкът е изцяло чист от индустриални примеси. А също по този начин, че водораслите и други естествени боклуци от морето остават на самия плаж и се разграждат там. А не се изхвърлят и линията дава отговор на още петдесетина екологични условия.

Тези плажни линии  (виж картата)  са
част от общо 5 хиляди по целия свят, които преди седмица бяха качени
на уеб страницата на Фондация за екологично обучение (Foundation for Environmental Education – FEE). Това е неправителствена организация, в която членуват над 80 страни от всички континенти. Тя връчва оценката от 1987 година насам и за милиони туристи това е
ориентир дали да летуват навръх това място
У нас оценката “Син байрак ” се присъжда от 1995 година, като първи беше плажът на Слънчев бряг.

Според разпоредбите на фондацията, чието седалище е в Копенхаген, през сезона се вършат
секрети и очевидни интернационалните и национални инспекции на наградените обекти,
с което да се подсигурява поддържането на високия стандарт.

В международен мащаб са отличени 5038 плажа в 51 страни. Общо седем страни могат да се похвалят с по над 100 плажа в класацията. А особено България дели 22-а позиция с Обединените арабски емирства.

На първо място през 2024 година с най-вече плажове със “Син байрак ” е Испания. А на второ място е Гърция – надлежно с 639 и с 625. Но въпреки всичко това са страни с несравнимо по-голям брой плажни линии, в сравнение с България. У нас те са общо 300, а в южната ни съседка са над хиляда.

За да потвърди, че плажът дава отговор на изискванията, концесионерът или наемателят му би трябвало да подготви много документи. На първо място би трябвало да събере всички миналогодишни лабораторни разбори на водата, които са били направени с нужната периодичност. И данните да покриват микробиологичните и физико-химичните параметри на програмата.
На плажа отпадъците би трябвало да се събират разделно,
тоалетните би трябвало да са задоволително и да бъдат с следено изхвърляне на отпадните води.

За плаж със “Син байрак ” се изисква да няма нерегламентирани палатки, шофиране и сметоизхвърляне посредством транспортни средства.
Не се позволяват кучета и други домашни животни.
Освен това концесионерът би трябвало да обезпечи условия плажът – пясъкът и водата, да може да се употребява и от трудноподвижни хора. Да има медицински екип и задоволително на брой избавителни постове.

Естествено, има близо дузина условия да се пазят прецизно местообитанията на растения и животни. Дори, в случай че плажът не е в предпазена зона. Както и да има подробна информация и указания към плажуващите. Какво е позволено да вършат на пясъка и какво – не.

Кандидатства се всяка година до края на януари. Концесионерите подават документи първо пред българското придвижване “Син байрак ”. То препраща документите в Копенхаген. И всяка година плажовете, носители на оценката, се афишират към средата или края на май.

Плаща се и немалка такса. По информация на концесионери тя се дефинира от дължината на плажната линия. Но за множеството родни линии, които са най-много 300-400 метра, излиза към 350 евро. Отделно се заплаща толкоз и за годишен членски импорт, както и за всички очевидни инспекции, които се вършат през сезона.

Източник: 24 часа
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР