Рекордни изкупни цени очакват тютюнопроизводителите в Гоцеделчевско и Сатовча тази

...
Рекордни изкупни цени очакват тютюнопроизводителите в Гоцеделчевско и Сатовча тази
Коментари Харесай

Рекордни изкупни цени очакват тютюнопроизводителите в Гоцеделчевско

Рекордни изкупни цени чакат тютюнопроизводителите в Гоцеделчевско и Сатовча тази година. Качеството на суровината е чудесно, само че количествата са малко. Произведеният тютюн в региона е едвам 1200 тона, на половина спрямо предходната година. Скоро стартира и изкупната акция.

Всяка година тютюнопроизводители в региона понижават. Като съществена причина хората показват ниската изкупна цена на суровината, несигурната акция – в годините, когато имаше много тютюн хората не знаеха дали ще има кой да го купи, не всички успяваха да сключат контракти с компаниите. Освен това има и десетки производители, които към момента чакат да им се заплати тютюнът, предаден преди година. Всичко това повлия отрицателно върху бранша и принуди много хора да се откажат.

Тазгодишната годишна продукция към този момент е прибрана. Тютюнът е изсушен и до седмица ще бъде подготвен за предаване. Очаква се изкупната акция да стартира при започване на ноември. Експертите споделят, че качеството е чудесно. Количеството обаче е рекордно малко и търсенето се оказва по-голямо от предлагането. Затова хората чакат по-високи цени. Обещанията на компаниите са, че ще заплащат с 2 лв. повече от предходната година.

Ниската цена на тютюна и несигурната изкупна акция накараха доста от земеделците в региона да изоставят нивите. В Хаджидимово, където тютюнът беше главен занаят за локалните хора, в този момент има едвам десетима производители.
Иван Сабахлъков, тютюнопроизводител и ръководител на съдружие " Басма ": В момента за пръв път от доста години компаниите обикалят от къща в къща и търсят суровината, няма договорни съображения, просто се търси суровина.
Четири компании са сключили контракти с производителите. Миналата година плащаха сред 5 и 6 лв. за кг, тази година дават обещание повече.
Иван Сабахлъков, тютюнопроизводител и ръководител на съдружие " Басма ": Те сега излязоха с едни нови цени, които ги дават, техни си контракти, в които написа, че първото качество ще е 12 лева, второтото – 8.50 лева, третото - към 4 лв., само че аз мисля, че цената тази година за ориенталския тютюн особено ще е сред 7 и 8 лв., а за гръцката басма ще е сред 9,50 – 10 лв..
Много от локалните хора, даже и цели фамилии, са предпочели да отпътуват да берат тютюн в Гърция, вместо да го отглеждат у нас. Там заплащането е несъмнено и за три –четири месеца съумяват да изкарат към 10 000 лв..

В региона на Сатовча, Хаджидимово и Гоце Делчев към момента има тютюнопроизводители, които чакат да им се заплати предадения преди година тютюн.

Гръцката компания, която би трябвало да заплати над 2 милиона на земеделците е оповестила банкрут. Добра вест за хората въпреки всичко има - от Сдружението на производителите на ориенталски тютюни са водили дълги договаряния с управлението на компанията, както и с " Булгартабак ", които са купили част от акциите ѝ и са приели да изплатят дължимите суми.

Плащането към този момент е почнало, сподели Арбен Мименов, който е ръководител на Сдружението. Парите ще се заплащат на траншове.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР