Рекордна цена на тока в Европа и у нас. Днес

...
Рекордна цена на тока в Европа и у нас. Днес
Коментари Харесай

Заради рекордната цена на тока: Частниците железници спират работа

Рекордна цена на тока в Европа и у нас. Днес електричеството струваше 824 лв. за мегаватчас - безспорен връх. За ден цената беше с 23% повече, или с съвсем 155 лв.. Добрата вест е, че цената на тока на следващия ден се намалява.

Най-евтин е бил токът през февруари и март. Сериозните скокове стартират от август. Заради непостижимата цена на тока, частните железопътни компании в България оповестиха, че стопират активността си през днешния ден.

Бизнесът счита, че обезщетенията, които предлага страната са неефективни.

Най-голямата частна железопътна компания в Южна България дефинира цената от 824 лв. за мегаватчас като убийствена.

„ Няма по какъв начин да не е далавера, това е цялостно безумство! Не може 824 лева, в случай, че равнищата на тока бяха 100-200-300 лева преди 3-4 дни. Абсолютно всички сътрудници в сектора са солидарни, просто няма бизнес. Не може да се работи “, разяснява Илиян Филипов, притежател на частна железопътна компания.

Частните железопътни превозвачи оповестиха, че от през днешния ден стопират работа поради непостижимите цени. Сред тях и Интермодалният терминал край Пловдив, който на ден обслужва над 200 тира до Турция и назад.

„ За първи път се случва това прекъсване. Превозвачът е решил да спре услугата заради цената на високия ток “, изясни Цанко Станчев, шеф на Интермодален терминал-Пловдив.

Националната железопътна компания обаче разгласи, че нито един транспортьор не се е отказал през днешния ден от използването на потенциала на железопътната мрежа в България.

Бизнесът е неудовлетворен от обезщетенията, които планува държавното управление. По думите им някои от огромните предприятия потребители на електрическа енергия ще са принудени да спрат.

„ Компенсацията при 800 лв. ще бъде лимитирана на 210 лв., т.е. 510 лв., ще би трябвало да заплатим дейно. Няма дружество, което да може да работи с такава сметка за електрическа енергия “, сподели Константин Стаменов от Асоциацията на обединените български работодатели.

Правителството изиска и бизнесът да спомага против скъпия ток.

„ Не дребна част от тези структури, които са огромни енергийни потребители, имат контракти на твърда цена, която е много по-ниска от съществуваща. Тъй като по време на Коронавирус рецесията цената падна, те скапаха тези контракти “, съобщи Асен Василев.

„ Мерките, които се взимат от страна на държавната администрация и Министерството на финансите, Министерството на енергетиката са за да омекотят удара до степен, до която ще може и бизнесът да ни спомага да минем през този тежък интервал, не може да бъде еднострано “, означи министърът на енергетиката Александър Николов.

Правителството ще компенсира бизнеса с 1,5 милиарда Те ще дойдат от Фонд „ Енергийна сигурност “, преизпълнението на приходите в бюджета и свръх облагите на държавните енергийни предприятия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР