Рекордна пратка с хероин от Иран за Пловдив бе заловена

...
Рекордна пратка с хероин от Иран за Пловдив бе заловена
Коментари Харесай

Рекордът от 2019 г! Тир от Иран за Пловдив вози хероин за 25...

Рекордна пратка с хероин от Иран за Пловдив бе хваната на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево на 14 април 2019 година Тогава във влезнал от турския пункт Капъкуле ТИР митничарите откриха 286.940 кг дрога, оценена за 25 824 600 лева В следствената килия по случая попаднаха иранец и турчин. Хасковският областен съд наложи най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража “ на 37-годишния камионджия Сеидмохамадхас Рамазани и на 40-годишния Селман Йоздемир.

Наркотикът бил прикрит в машина за боядисване с съоръжение

Тя се състояла от две елементи, сложени в дървени каси. Товарът бил писмено завършени като пратки от Иран до Пловдив. По-голямата дървена каса съдържала самата камера за боядисване. След демонтирането на железна ламарина в пода на машината имало доста квадратни керамични плочи, залепени върху цялата долна вътрешна част към металната структура на камерата. Те били залепени и върху цялата горна вътрешна част към металната структура на машината. При демонтирането им в плочите имало общо 144 пакета с хероин.

След задържането на иранския камионджия била извършена акция на ГДБОП, в която антимафиотите арестували турския жител Йоздемир. Според осведомени със случая той бил от така наречен конвой на стоката. Поддържал връзка с водача единствено по телефона, без да имали образен контакт и да се познават.

Запознати със случая тогава допълниха, че е прочут и трети съизвършител на двамата. Той е Неджет Арслан. Считан е за подстрекател и уредник на трафика, само че не е задържан, тъй като е в Иран. Впоследствие Арслан бе разгласен за търсене с червен бюлетин на Интерпол. Според проверяващите

той имал компания в Пловдив и трябвало да получи огромното количество дрога.

Мъжът, който е с двойно поданство - българско и турско, съумял да се покрие. „ Невинен съм. За първи път стоя пред съд “, съобщи в залата на Темида Сеидмохамадхас. Селман пък не сподели нищо.

След два месеца престой в следствената килия Йоздемир изиска да излезе оттова с по-лека мярка. Тогава той посочи довода, че имал непрекъснат адрес в Пловдив и желае да е под домакински арест. Апелативният съд в Пловдив обаче счете, че обвиненият не е стабилно пребиваващ на територията на България и не е трайно привързан със страната ни.



„ Ето за какво заявеният адрес у нас по никакъв метод не го обвързва с въпросния парцел. Т.е., липсват гаранции, че при положение на мярка, друга от най-тежката по Наказателно-процесуален кодекс, Селман Йоздемир няма да напусне територията на страната ни и няма да се укрие ", е маркирано измежду претекстовете на апелативните магистрати, чието определение бе дефинитивно.

През септември идната година Йоздемир разгласи гладна стачка в килията си. Това стана откакто другият арестуваният ирански водач Сеидмохамадхас Рамазани бе пуснат от ареста под гаранция от 5000 лв.. Според отбраната на Селман с действията си прокуратурата  осуетила наказателното гонене против Размазани и последващото използване на наказателна принуда. Според отбраната на Йоздемир, той бил провел няколко телефонни диалога с водача Сеидмохамадхас Рамазани. Не е взел участие нито в натоварването, нито в изпращането на стоката.

„ В момента върша гладна стачка, тъй като разбрах, че нямам никакви права. Имам какво да кажа. Без никаква виновност сега ме държат тук. Хората, които са отговорни, сега се разхождат по улицата “, написа до медиите Селман Йоздемир в края на септември откакто седмица по-рано

Окръжният съд в Хасково отхвърли да промени мярката му за неотклонение от “задържане под стража “ в „ гаранция “. Наложи се и спиране на съвещанието, тъй като Селман колабира в залата и се наложи да бъде откаран в болница. Щом положението му се стабилизира, разглеждането на мярката за неотклонение продължи, а  магистратите не почетоха настояването на отбраната на Йоздемир и той остана в ареста.

По-малко от месец по-късно - през октомври 2020 година, Окръжна прокуратура-Хасково внесе в съда обвинителния акт. „ Разследването откри, че камионът е тръгнал от Иран и крайната точка за доставка на транспортираната стока с укрития в нея хероин е в Пловдив. По-точно компанията на Неджет Арслан. Два дни преди камионът да дойде у нас,

Арслан е напуснал рамките на България в посока Турция.

Тогава в България влезнал Йоздемир и отишъл в Пловдив. Ролята му била да посрещне транспортираната в камиона стока, да извърши необходимите  в действителност дейности и обезпечи приемането на товара. Всичко това фактически е било осъществено от Йоздемир. Чрез способите по Наказателно-процесуален кодекс са открити множеството контакти и връзката сред Арслан и Йоздемир по отношение на превозването и приемането на товара в Пловдив.

На 14 април 2019 година при осъществената инспекция на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево е бил открит хероин с тегло 286,940 кг на обща стойност 25 824 600 лв.. В този случай предметът на контрабандата е в изключително огромни размери и е изключително тежък.



Неджет Арслан е бил разгласен за интернационално търсене в Шенгенската осведомителна система, както и по каналите на Интерпол с Европейска заповед за арест, само че досега не е открит. Спрямо него са били отделени материали от делото, като издирването и следствието по тях не престават “, разяснява тогава в изявление пред „ Марица “ окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов.

Магистратът добави, че против иранеца Сеидмохамадхас Рамазани, карал камиона, не са събрани доказателства за съпричастност към осъщественото закононарушение и с разпореждане на наблюдаващия държавен обвинител наказателното произвеждане против лидера на камиона е прекъснато. 

Малко по-късно Селман Йоздемир изиска отказ на прокурора по делото Антон Стоянов. Това стана през ноември 2020 година, когато бе извършено разпоредителното съвещание в Окръжен съд-Хасково. Темида обаче остави без почитание тази рекламация и одобри, че не са налице учредения за преустановяване или прекъсване на производството. Същото бе доказано и от Апелативен съд-Пловдив. Така процесът продължи всъщност. 

Присъдата бе произнесена на 13 януари т.г.  Първоинстанционните магистрати признаха за отговорен Селман Йоздемир. Темида му наложи наказване от 16 година затвор при първичен непоколебим режим. Освен това 43-годишният мъж би трябвало да заплати и санкция от 200 000 лв..

 
Мигрантската вълна от Близкия изток обърна посоката на каналите за синтетична дрога
Каналите за трафик на синтетична дрога - метамфетамин и амфетамин, се обръщат и в този момент все по-често се засичат колета от Близкия изток към Западна Европа, а не както беше дълги години преди бежанските талази от Сирия и други страни, разясниха източници на „ Марица “ - дългогодишни служители на реда.

„ Преди каналите вървяха през България и Турция към Сирия. Сега все по-често се вижда трафик в противоположна посока “, споделиха наблюденията си наши източници. Те показаха и напълно неотдавнашен образец. Става дума за 12 октомври, когато на пункта Капитан Андреево в турски ТИР на път за Германия бяха открити 4.9 кг метамфетамин на кристали за 122 500 лева За веществото в началото задържаният водач на камиона твърдял, че е лимонтузу, след това взел да увърта, че не знае по какъв начин са попаднали пакетите в килера на полуремаркето, където си държал храната.

Репортер на „ Марица “ попита прокурор Павел Жеков за наклонността каналите за синтетична дрога да се обръщат в противоположна посока. „ Много логически въпрос “, разяснява сбито държавният обвинител и след това добави, че пазарът се дефинира от търсенето.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР