Рекордна финансова подкрепа от над 3,1 млрд. лева получи през

...
Рекордна финансова подкрепа от над 3,1 млрд. лева получи през
Коментари Харесай

Борисов: Финансова подкрепа от над 3.1 млрд. лева получи през 2020 г. българското земеделие

„ Рекордна финансова поддръжка от над 3,1 милиарда лв. получи през 2020 година българското селско стопанство. Това са големи пари за бранша в изискванията на пандемия “, съобщи министър-председателят Бойко Борисов на работно заседание с членове на държавното управление в Министерски съвет.

Министърът на земеделието, горите и храните Десислава Танева осведоми, че през вчерашния ден Държавен фонд „ Земеделие “ е превел близо 700 милиона лв. на близо 55 000 аграрни стопани по схемата за единно заплащане на повърхност по ставка, която е по-висока с близо 20 лв. на хектар по отношение на миналогодишната. „ Тази ставка стана допустима, тъй като се възползвахме от опциите на Европейската комисията за прекачване на средства. “, сподели министър Танева.

В интервала 21-23 декември следва Държавна фирма „ Земеделие “ да направи и последното заплащане към стопаните за тази година. Очаква се да бъдат преведени още над 80 млн. лева по мярката за необлагодетелстваните региони по ПРСР 2014-2020.

Над 30 000 земеделци са получили спомагателна поддръжка по отношение на пандемията. „ С над 400 милиона лв. тази година бяха увеличени средствата за поддръжка поради коронавирус и сушата “, заяви министър Танева. Тя съобщи, че през януари се планува отварянето на 2 нови ковид-мерки по Програмата за морско дело и риболовство, които към този момент са разисквани с бизнеса.

Министър Танева съобщи означи също, че се чака на следващия ден Държавна фирма „ Земеделие “ да усили бюджета си за поддръжка за отплата за сушата в Югоизточна България с още 5 милиона лв.. „ Помощта за стопаните ще се усили от 2 на 3 лв. за декар. За сушата компенсацията е близо 23 милиона лв., с които сме помогнали на 6000 стопани “, сподели още Танева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР