Рекорден вот от чужбина регистрира Турция – 1,5 млн. души

...
Рекорден вот от чужбина регистрира Турция – 1,5 млн. души
Коментари Харесай

Изборите в Турция: Рекордна избирателна активност от чужбина и последни срещи на кандидатите с народа

Рекорден избор от чужбина записва Турция – 1,5 млн. души от 73 страни са дали своя глас за идните избори. Гласуването на митниците ще продължи до 14 май.

Избирателната интензивност зад граница задминава тази от 2018 година, съгласно първи данни на тези избори тя е 53%.

Веднага след късото си боледуване Ердоган възобнови обществените си изяви, ставайки още по-активен. Първият туит през днешния ден на турския президент е послание към кюрдите.

Вота в югоизточната ни съседка е на 14 май

„ Скъпи мои братя кюрди, до през днешния ден се борихме настойчиво, с цел да предоставим вашите права, които са халал като майчиното мляко. Водихме съществени борби, с цел да не плачат майките и да не горят сърцата. Вие знаете най-добре през какви трудности минахме и какви клопки ни бяха заложени “, написа Ердоган в него.

„ Разбира се, че има неща, които сме желали, но не сме съумели да изпълним. Но триумфите ни в областта на правата и свободата са забележими. Няма да позволим всичко това да се унищожи. Който посегне към нашите права, ще срещне персонално Тайип Ердоган, ще срещне Народния алианс. Никой няма да заплашва моите братя кюрди. Ще работим за Турция, до момента в който тук не се трансформира в по-свободно, по-мирно и проспериращо място за 85 милиона жители. Ще изградим турския век с поддръжка на братята кюрди “, добави президентът на Турция.

Вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу се срещна с жителите в Газиосманпаша.

Същинският избор ще бъде в неделя

„ Цял свят се концентрира на нашите избори. Лидер като Ердоган се ражда един път на 100 години. Работихме денонощно, с цел да не изпуснем късмет като Ердоган “, сподели той пред тях.

Докато Ердоган се концентрира върху кюрдите, съперникът му Кълъчдароглу търси поддръжката на младите.

„ Елате, деца мои, върнете се, младежи. Родината ни се нуждае от вас. Вашите фантазии са мои цели “. Това написа той в „ Туитър “, където развива и поредицата „ Дъската на Бай Кемал “ – всеки ден споделя за по една задача на партията си.

По материала работи: стажант-репортерта Езги Севен.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР