Рекорден срив на избирателната активност беляза първия тур на френските

...
Рекорден срив на избирателната активност беляза първия тур на френските
Коментари Харесай

Избори в Франция: Малцина пред урните и превес на десницата над крайнодесните

Рекорден срив на изборната интензивност беляза първия тур на френските районни избори, който се организира макар пандемията и рестриктивните мерки. Традиционните партии очевидно надвиват над крайните, съгласно първите резултати, съобщи БНР.

Тези избори са финален тест за политическите сили преди президентските и парламентарните избори следващата година.

Ляво и дясно с близки резултати, превес на обичайна десница над крайнодесните, едва показване на президентската партия на Еманюел Макрон - това е наклонността, обрисувана в междинните резултати на първия кръг на френските районни избори.

Вотът е донесъл триумф за редица основни фигури от републиканската десница. Така е в столичния регион Ил дьо Франс, както и в северния регион О дьо Франс претендентът републиканец Ксавие Бертран излезе надалеч пред противника си от партията на президентското болшинство.

Противно на някои прогнози крайната десница към този момент води единствено в един регион. " Национален общ брой " на Марин Льо Пен излиза отпред в района Прованс-Алпи-Лазурен бряг, където получи 33 на 100 от гласовете, съобщи Ройтерс.

Вече стартират договарянията и пренареждането на листите за втория тур, до който доближават получилите над 10 % от гласовете.

Очаква се изборната интензивност на тези избори да бъде рекордно ниска. Според социологическата организация " Елаб " са дали своят вот 31,5 на 100 от гласоподавателите, като мнозина са предпочели да се възползват от топлия безоблачен ден.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР