Рекорден скок на безработицата при младите висшисти регистрира тазгодишно 11-то

...
Рекорден скок на безработицата при младите висшисти регистрира тазгодишно 11-то
Коментари Харесай

Математиците от Софийския университет печелят най-много след завършване - 4930 лева на месец

Рекорден скок на безработицата при младите висшисти записва тазгодишно 11-то издание на Рейтинговата система на университетите в България. За първи от 5 година насам равнището й минава 3% и за тази година е близо 3.5% (при 2.8% м.г.), като най-силно наранени са приключилите направление туризъм, съобщи " Сега ".

Повечето от останалите индикатори, свързани с реализацията на студентите обаче - като облагаем приход и други, регистрират усъвършенстване. Както и м.г., направлението, което носи най-висока заплата, продължава да е Информатика и компютърни науки в Софийския университет - 4930 лева, което е с към 400 лева повече от 2020 година На фона на намаляващия брой студенти през последното десетилетие Рейтинг 2021 отбелязва и начало на позитивна наклонност на равномерен растеж на студентите у нас - т.г. те са над 202 хиляди, което е с 4 хиляди повече от м.г.

Софийският университет е първи в 23 от общо 30 професионални посоки, по които предлага образование. Техническият университет-София има 6 първи места от общо 11 посоки, в които приготвя студенти. Медицинският университет-София е първи в четири посоки, ХТМУ - в три. Американският, Аграрният в Пловдив и Тракийският университет имат по две първи места. Други 12 висши учебни заведения оглавяват по една ранглиста. В осем професионални посоки класациите се оглавяват от университети отвън столицата, а в три професионални посоки - от частни висши учебни заведения.

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР