Рекорден ръст на постъпленията от ДДС от сделки в страната

...
Рекорден ръст на постъпленията от ДДС от сделки в страната
Коментари Харесай

Парадоксален ръст на приходите от ДДС в кризата

Рекорден растеж на постъпленията от Данък добавена стойност от покупко-продажби в страната в изискванията на рецесия и спад на стопанската система регистрира Министерството на финансите за предходната година. Това излиза наяве от бюлетина за осъществяването на бюджета към 31 декември 2020 година Увеличението на постъпленията по това перо е със 700 млн. лева или 10.3% по отношение на събраното през възходящата за стопанската система 2019 година

В същото време Министерството на финансите записва спад на Данък добавена стойност от импорт – със 766 млн. лева или 18% по отношение на 2019 година Обяснението за понижението по това перо съгласно институцията са цените на суровия нефт, количествата на внасяни метали за индустрията, курсът на щатския $, както и законодателна смяна от 1 юли 2019 година Тя дава опция за отсрочено начисляване на Данък добавена стойност при импорт на артикули от трети страни. Ефектът от използването на този режим през 2020 година е неначислен Данък добавена стойност при импорт в размер на близо 1.1 милиарда лева, като общо 67 стопански оператори са се възползвали от режима.

Общо от Данък добавена стойност от импорт и покупко-продажби в страната през 2020 година във фиска са влезнали 11 милиарда лева, което е спад с 65 млн. лева или 0.6% на постъпленията спрямо 2019 година

До момента няма никакъв формален разбор или пояснение на финансовото министерство на какво се дължи позитивната наклонност в събираемостта на Данък добавена стойност от покупко-продажби в страната, която стана още през април, май – незабавно след налагането на първите ограничаващи ограничения поради Covid-19.

Сред данъчни специалисти и икономисти в последните месеци циркулират две съществени пояснения, като нито едното от тях не е подкрепено с задоволително сериозен разбор.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР