Рекорден глад за кадри у нас за последните осем години.

...
Рекорден глад за кадри у нас за последните осем години.
Коментари Харесай

Рекорден глад за служители в България! Огромна част от фирмите не могат да запълнят свободните си позиции!

Рекорден апетит за фрагменти у нас за последните осем години. Бизнесът се оказа изправен пред най-големия дефицит на чиновници от 2011 година насам.

Резултатите са от изследване на “Менпауър ”, представено от NOVA.

Оказва се, че за 68% от компаниите в България имат проблем да попълнят свободните си позиции.

Кои са служащите, които най-трудно компаниите у нас наемат?

Оказва се, че в топ 10 попадат от заварчици до програмисти, водачи, финансисти и инженери. Това са освен високообразовани експерти, само че и хора с доста характерни умения и знания. Най-трудни фрагменти за намиране в България са още водачи, чиновници за ресторанти/хотели, здравни експерти, IT експерти, търговски представители, мениджъри и шефове, офис чиновници и счетоводители.

70% от бизнеса търси фрагменти.

Основните аргументи са три – продължителен дефицит на работна ръка в страната (38%), неналичието на твърди умения (24%) и неналичието на опит (11%). Според изследването дефицитът на гении по света е стигнал най-високото си равнище през последните 12 години.

В съседите Румъния, Турция и Гърция  всеобщо работодатели се оплакват, че работна ръка няма. В международен мащаб най-сериозно е намирането на служащи в стопански колоси като Япония, Сингапур, Тайван и Хонконг.

На фона на дребното работодатели, които образоват хора без опит, компаниите все по-често крадат едни от други служащи. Това изкуствено завишава заплатите в някои браншове, предизвестяват специалисти.

Безработицата остава ниска, само че фрагменти – няма.

Отсъствието на механически умения и неналичието на опит са другите две значими фактора, които тревожат бизнесът. Хората с специалности на бъдещето са малко и всяка компания ги ухажва. Проблемът е явен от години и се задълбочава. У нас мъчно бизнесът би могъл да си внесе служащи.

В борбата за гении с умения и опит препъни камък може да се окаже и заплатата.

В Съединени американски щати и Англия работодателите обществено афишират какво е възнаграждението по отношение на работата. У нас това не е всеобща процедура и гладът за фрагменти се задълбочава.
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР